Stäng fönster Strömstad kn, LOMMELANDS-TÅNGE 1:28 LOMMELANDS KYRKA

Beskrivning
LOMMELANDS KYRKA ligger i norra (egentligen nordöstra) delen av kyrkogården, vilket samtidigt är överst i den sydvästvända slänt som kyrkogården är anlagd i. Delen närmast kyrkan utgör en egen terrass, med en brant slänt ner mot gravkvarteren. Väster om kyrkan en grusplan, i övrigt är terrassen gräsbevuxen.
KYRKOGÅRDEN fortsätter sedan i flera terrasseringar i slänten söder om kyrkan. Den har en tuktad stenmur dels längs sydsidan och dels norr, väster och öster om kyrkan. Emellan dessa murpartier sitter ståltrådsstängsel mellan stenstolpar. Ingångar genom smidesgrindar mellan stenstolpar dels i söder från landsvägen och dels i väster, mitt emot kyrkans västport. Inne på kyrkogården gångar i rutnätssystem, med gräsbevuxna kvarter och uppvuxna lövträd, dels hamlade lindar längs äldre delens sydsida, och dels som en mindre björkdunge mellan äldre delen och kyrkan.
Gravarna består i den äldre delen huvudsakligen av resta stenar med sparsamma varianter och med grusfyllda stenramar; i den yngre delen dominerar likformigt låga stenar, en grupp ordnade mot en låg tuktad häck. ÄLDSTA DELEN är invigd 1923, utvidgad åt norr 1928-32 då kyrkan byggdes, och åt söder 1951.

Mitt på östra långsidan ligger en mindre ekonomibyggnad. Öster om kyrkogården ligger den f d skolan som numera är församlingshem. Skolan bör vara uppförd på 1920-talet. Till denna hör också en källarvind med kraftig nederdel i tuktad granit.