Stäng fönster Strömstad kn, SKEE 1:2 SKEE KYRKA

Beskrivning
SKEE KYRKOGÅRD består som merparten av sockenkyrkogårdarna av en äldre del närmast kyrkan och vid sidan två senare utvidgningar. Den gamla kyrkogården breder i huvudsak ut sig i norr, öster och söder om kyrkan, och innehåller i sig en eller flera utvidgningar. Den äldsta kända utvidgningen av kyrkogården skedde på 1860-talet, och på lantmäterihandlingen som upprättades (1864) kan vi se att kyrkogården då bredde ut sig öster och söder om kyrkan och att det väster och norr om kyrkan var mindre utrymme än idag.
Mellankyrkogården från 1925 ligger söder om den äldre delen, och ytterligare söder om denna ligger den nya kyrkogården från 1980. Den gamla kyrkogårdens mittgång leder in mot kyrkan från öster och längs dess sydsida. Från kyrkans sydport leder en gång söderut mot mellankyrkogården, och från den igensatta nordporten en motsvarande gång norrut.
Både gamla och mellankyrkogården är kringgärdade av välbyggda murar. De är kallmurade i skalmursteknik av tuktad sten och är 1 - 1.5 m höga. I norra muren, något tiotal meter öster om grinden, syns spår av en tidigare öppning eller en reparation. Innanför muren står, ganska glest, hårt tuktade lindar. Inne i kvarteren på gamla delen finns omväxlande partier med gräs och grus mellan gravplatserna. Några få prydnadsbuskar på några gravplatser men i övrigt ingen växtlighet.
Den rektangulära mellankyrkogården är regelbundet uppdelad i fyra kvarter med gångar runt om. Norra halvan liknar gamla delen medan den södra halvan är grönare med låga buskar mellan gravraderna.
Nya delen är inhägnad med ett enkelt staket men också av skogen omkring. Gångsystemet är mer oregelbundet och här finns ett flertal mindre prydnadsträd.
Gravarna på den äldre delen ligger ordnade i mycket täta rader och utgöres av resta vårdar med låga, grusfyllda stenramar.
Här finns en medeltida gravvård, inne bland de övriga gravarna öster om kyrkan. Den nämns av Johanes Oedman år 1746: "Inga fler Grafstenar finns in i Kyrckan icke heller ute på Kyrckegården, mer än en strax utanför Choret med en Rygg längst efter uthuggen ock wid ändarna en tunn rund Sten, en wid hufwudet och en Wid Fötterna med ett Kors på, Hwar under de gamle säga, at Kyrcko-Byggaren ligger begrafwen."
Enligt sägnen är det alltså kyrkobyggaren som ligger under stenarna. Detta går naturligtvis inte att belägga, men det är dock en medeltida gravprydnad av en typ som bör härstamma från 1100- eller 1200-talen.
På den 1925 tillkomna delen består gravarna i norra delen av låga resta stenar med låga grusfyllda ramar, ordnade i täta rader mellan grusgångar. I den södra delen av låga resta stenar i dubbla rader på gräs med rygghäckar. På den yngsta delen moderna vårdar.
Ett bårhus ligger delvis ingrävt i sluttningen nordväst om kyrkogården. Av sten med spritputsade väggar, avfärgade i vitt och tak under tegel; förgyllt kors på taket. Byggt 1942. Strax bakom detta bårhus uppfördes under 2003 en ny ekonomibyggnad, med garage och personalutrymmen.