Stäng fönster Strömstad kn, LÄRKAN 4 STRÖMSTADS KYRKA

Beskrivning
STRÖMSTADS KYRKOGÅRD är långsmal i öst-västlig riktning, och ligger i en västsluttning. Kyrkan ligger i den östra och övre delen av kyrkogården. Kyrkogården ligger högre än de omgivande gatorna, och den tuktade granitmuren som omger större delen av kyrkogården är därför samtidigt stödmur. Ytterligare en stödmur inne på kyrkogården bildar en mindre terrass strax nordväst om kyrkan, annars sluttar hela kyrkogården åt väster. Ingångar finns i söder, norr, sydöst samt i väster. Västra ingången är huvudingång från staden, flankerad av två kraftiga grindstolpar i granit, murade i kvadermönster och med kraftiga pyramidformade täckskivor. I nordost ansluter kyrkogården till församlingshemmet, och här finns ingen mur, endast en låg häck.

Kyrkogården har en tydligt markerad mittaxel från västra grinden upp till kyrkporten. Denna gång flankeras av en allé med tuktade almar. Tuktade lövträd står också innanför muren, framförallt i kyrkogårdens västra del. Gravkvarteren är gräsbevuxna, och alla gravar ligger väster om kyrkan. Endast på den tidigare nämnda terrasseringen finns nyare gravar i någon omfattning, detta är en urngravplats invigd på 1940-talet, merparten av gravvårdarna är annars äldre gravvårdar, huvudsakligen från 1900-talets början. Flera höga och halvhöga vårdar skapar karaktär till kyrkogården, tillsammans med några gjutjärnsanordningar. Här finns också några äldre gravvårdar, bla tre liggande hällar med inskriptioner, en från 1700-talet, de andra från tidigt 1800-tal.

Kyrkogården är anlagd på 1700-talet, officiellt invigd 1822. Kyrkogårdsmuren från 1900-talet.