Stäng fönster Svenljunga kn, GÄLARED 2:2 HILLAREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården närmast kyrkan har medeltida ursprung, är rektangulär till formen och inhägnas av kallmurade stenmurar kantade av en trädkrans. En 1955 utvidgad västlig del inramas av en häckplantering. En minneslund anlades 2003 på en gräsbevuxen kulle i kyrkogårdens nordvästra hörn. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. En plattgång runt kyrkan är gruskantad. Häckplanteringar finns på den äldre kyrkogårdens västra del samt några solitärträd. Smidesgrindar vid huvudingången i östra kyrkogårdsmuren. En öppning i södra kyrkogårdsmuren i höjd med klockstapeln samt en öppning i norra muren där grind saknas.

På kyrkogården, sydväst om kyrkan, finns en spånklädd sexsidig tjärad klockstapel med plåttäckt huv som kröns av en spira med tupp. Fyra tjärade ljudluckor åt öster respektive väster. Tjärade pardörrar åt samma väderstreck. Klockstapelns ålder är okänd men enligt en uppgift ombyggdes den 1760.