Stäng fönster Vimmerby kn, PELARNE 1:10 M.FL. PELARNE KYRKA

Allmän karaktär
Pelarne kyrkogården har en rektangulär form, upptar en yta av ungefär 1600m2, och omges av en häck och stora lönnar. En grusad gång leder från söder mot norr fram till kapellet och delar kyrkogården i två delar. Kyrkogården är uppdelad i sex kvarter. Kvarter I-IV är de kvarter som brukas medan kvarter V ännu inte tagits i bruk. Kvarter VI har till viss del använts för att anlägga en minneslund. Ett fåtal gravarplatser är fortfarande belagda med grus men till största delen är kyrkogården insådd med gräs. Gravvårdarna är från skiftande tidsperioder.

Omgärdning
Kyrkogården omges i väster, söder och öster av en hagtornshäck och i den norra delen växer en häck av häggmisbel.

Ingångar
Enda ingången till kyrkogården ligger mitt på den södra långsidan. Grindstolparna är av grå granit och grindarna svartmålade dubbla smidesgrindar.

Vegetation
Trädkrans: Ett antal lönnar är planterade i hagtornshäcken i öst, syd och väster. En del lönnar har sågats ner och endast stubbarna finns kvar. Lönnarna som står i linje framför kapellet utgjorde tidigare gräns för kyrkogården åt norr.
Övrigt: I övrigt finns mycket få träd och buskar planterade på kyrkogården. Undantag för några enskilda gravplatser där det till exempel finns nyponbuskar planterat.
Se vidare i de enskilda kvartersbeskrivningarna.

Gångsystem
En större gruslagd gång leder från ingången i söder fram till kapellet i kyrkogårdens norra del. En mindre grusad gång leder från kapellet mot öster och fram till minneslunden. Troligen har det tidigare funnits en grusgång mellan kvarter I och II men den är numera igensådd med gräs. Mellan gravarna i kvarter I och III kan det tidigare funnits grusgångar.

Gravvårdstyper
På Pelarne kyrkogård finns av vårdar från olika epoker. Här finns de höga stående vårdarna från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal och de låga rektangulära stenarna som dominerat från 1930-talet. Även moderna stenar finns. Ett mindre antal grusgravar och en del gravar med omgärdningar finns fortfarande kvar främst i den norra delen av kyrkogården.

Minneslund
Minneslunden anlades 1996 i den nordöstra delen av kyrkogården öster om kapellet. Platsen utgörs av en gräsmatta som i norr och öster avgränsas av den häck av häggmisbel som utgör kyrkogårdsbegränsningen. Åt väster avgränsas lunden av en stensatt rabatt. Fram till minneslunden löper en mindre grusgång. Själva platsen är markerad med fyra naturstenar. Där finns också ett ställ för blommor.

Byggnader
Kapellet ligger i den norra delen av kyrkogården. Det uppfördes år 1951 med en betonggrund och väggar av gasbetong avslutade med tegel. Väggarna är putsade både exteriört och interiört och dörren är av ek. Tälttaket är lagt med skiffer och trappan in till kapellet är av granit. Kapellet används fortfarande, om än i liten omfattning.

Övrigt
Inget speciellt urnegravsområde finns utan urnorna gravsätts bland de övriga gravarna. Ett fåtal borttagna gravvårdar står uppställda mot kapellets västra vägg.

Beskrivning av enskilda kvarter/områden med kulturhistorisk bedömning
Kvarter I och III

Allmän karaktär
Kvarter I och III är belägna på varsin sida om mittgången precis söder om kapellet. Kvarteren omgärdas i väster respektive öster av hagtornshäcken som omger kyrkogården. I söder skiljer endast gräs kvarteren från kvarter II respektive kvarter IV. Kvarter I avgränsas i norr av de lönnar som tidigare utgjorde kyrkogårdens norra gräns. Norr om kvarter III finns minneslunden. Kvarteren rymmer cirka 95 respektive 96 gravplatser. Mest iögonfallande är de stora stående vårdarna och gravplatser med omgärdningar vilka finns i norra delen av båda kvarteren. Samtliga gravvårdar i kvarter I och III är vända mot söder. Förutom ett fåtal grusgravar är området insått med gräs.

Gravvårdstyper
Norra delen i båda kvarteren karaktäriseras av höga, stående påkostade gravvårdar. I övrigt är det låga rektangulära vårdar som dominerar. I kvarteren finns fyra bevarade grusgravar, i övrigt är alla insådda med gräs. Stenmaterialet på vårdarna i kvarteret är företrädelsevis svart och grå granit men även röd granit förekommer. I kvarter I finns en stor familjegrav med stenomgärdning och en hög sten i ljus granit. Gravplatsen är idag gräsbevuxen men har tidigare varit grusbelagd. Intill stenen finns ett prydnadsträd planterat. I kvarter III finns två större gravplatser, en familjegrav är omgärdad med svartmålade gjutjärnskedjor mellan stenpollare och ytterligare en omgärdas av en låg ligusterhäck. På samma plats finns också en nyponbuske planterad. Den äldsta gravvården i området är från 1884 och finns i kvarter III. I kvarter I är gravvårdar från perioden mellan 1939 och 1946 vanligast. Kvarter III har flest bevarade gravvårdar från 1910-talet. Titlar anges på många av gravvårdarna. Oftast förekommande är hemmansägare. Det finns också titlar så som förskolläraren/organisten, prokuristen, nämndemannen, häradsdomaren, kyrkovärden (2), grundläggaren, godsägaren, lägenhetsägaren, trädgårdsmästaren, skogsvaktaren, byggmästaren, landsfiskalen och ombudsmanen för svenska lotsförbundet. Den dödes hemort anges på huvudparten av gravvårdarna.

Övrigt
I kvarter I har en av stenarna återanvänts och den tidigare texten fanns kvar på baksidan. Av allt att döma är det släktingar som återanvänt stenen.

Kvarter II och IV
Allmän karaktär
Kvarteren är belägna i den södra delen av kyrkogården på var sin sida av mittgången. I öster söder och väster avgränsas kvarteren av kyrkogårdsomgärdningen. I norr gränsar de båda till andra kvarter på kyrkogården åtskiljda endast av en bit gräs. Kvarteren rymmer 170 respektive155 gravplatser. Kvarteret ger ett blandat intryck med både äldre och yngre gravvårdar. Samtliga gravvårdar är vända mot söder. Vissa gravvårdar är borttagna och i de befintliga raderna finns vakanta platser.
Gravvårdstyper
Flertalet gravvårdar i kvarter II och IV är rektangulära gravvårdar med klassicistiska drag, men här finns även ett antal små liggande stenar. Möjligen är stenarna i kvarter II något mindre än de i kvarter IV. Den äldsta gravvården i kvarteren är från 1894 och finns i kvarter IV. I kvarter II finns en liten dominans för gravvårdar från åren mellan 1974-1981och i kvarter IV finns en liten majoritet för perioden 1950- och 60-talen. I övrigt är det en stor spridning fram till 1998. Här finns möjligen spår efter vad som kan ha varit ett linjegravssystem bevarat, synligt genom små enkla, ibland liggande stenar. Materialet är företrädelsevis grå och svart granit men även röd granit förekommer. Den dödes titel är inte lika vanlig här som i kvarter I och III men bland de titlar som påträffas nämns hemmansägare (9), smeder (2), lantbrukare (2), smidesmästare, godsägare, kyrkvaktmästare, nämndeman, slöjdlärare och en fd soldat. Ortnamn förekommer på övervägande delen av gravvårdarna.

Övrigt
I sydöstra hörnet av kvarter II finns en redskapsplats anordnad.

Kyrkotomten
Allmän karaktär
Runt om kyrkan ligger Pelarne socknens ursprungliga kyrkogård. Den har en något oregelbunden form och den största öppna ytan finns mot söder. Kyrkan och kyrkogården omges av en kallmurad halvmur samt en trädkrans bestående av stora almar och i muren finns en stiglucka mot väster. Söder om kyrkan står klockstapeln. På kyrkogården finns nio gravvårdar kvar. Här finns bl a flera platser som tillhör familjen Drangel som hade en viktig position i socknen och som också är släkt med Ramsvärds som uppförde gravkoret som ingår i kyrkobyggnaden. Vårdarna är vända mot söder, väster och norr. Hela området är insått med gräs. På södra sidan om kyrkan finns ett stort träkors rest till minne, år 1962, av de cirka 7000 personer som begravts på kyrkogården fram till 1882.

Gravvårdar
Den dominerande gravvårdstypen på kyrkogårdstomten är höga, stående gravvårdar. En del har klassicerande stildrag. Stenmaterialet på vårdarna är företrädelsevis svart och grå granit men även röd granit förekommer. Den äldsta gravvården i området är från år 1839. I en av familjegravarna begravdes en familjemedlem så sent som 1996. Titlar anges på övervägande delen av gravvårdarna. Titlar som finns är kaptenen, överstelöjtnant, majoren, protokollsekreteraren, lantmätaren, kommunister och hovfotografen. Den dödes hemort anges inte på någon av gravvårdarna.