Stäng fönster Vimmerby kn, PELARNE 1:10 M.FL. PELARNE KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Pelarne kyrkby är klassad som Riksintresse för kulturmiljövården. Här ligger kyrkan på en liten höjd omgiven av stenmur med stiglucka mot väster. Kyrkotomten brukades fram till 1880-talet som kyrkogård och några få familjegravar finns ännu kvar. Mitt emot kyrkan ligger sockenstugan som inrättades som skolhus 1901. Här fanns senare även pensionärsbostäder och byggnaden brukades också som församlingshem. I skrivande stund har församlingen bjudit ut byggnaden till försäljning. Söder om kyrkan finns prästgården, numera använd som församlingshem, uppförd i enkel, traditionell stil på 1940-talet. Till prästgården hör några äldre ekonomibyggnader. Intill dessa ligger också den gamla likboden som tidigare stod vid den nya kyrkogården, men som på 1950-talet flyttades till nuvarande plats. Söder om kyrkan står den stora spirförsedda klockstapeln. Till kyrkomiljön hör också kyrkogården som ligger omkring 300 meter väster om kyrkan och den sk. Kullen som rymmer ett järnåldersgravfält där man numera håller midsommarfirande.
KYRKOTOMTEN - Kring kyrkan ligger en kyrkotomt som har en något oregelbunden form. Den största öppna ytan finns mot söder. Här låg socknens kyrkogård fram till 1882, då en ny anlades väster om kyrkan. Kyrkotomten omges av en kallmurad halvmur, i vissa partier bestående av granitblock och småsten och i vissa partier av relativt jämnstora fältstenar. I den västra delen finns en murad och vitputsad stiglucka som har ett tjärat spåntak. I den norra delen finns en ingång genom en liten trägrind. I nordväst står en mycket liten klockstapel, bara ca två meter hög, som har spånklätt tak. Kyrkotomten omges av en trädkrans bestående av stora almar. På kyrkotomten finns några få äldre gravplatser med gravstenar (totalt 9 st gravstenar), av vilka några brukats för nya urnsättningar så sent som på 1990-talet. Här finns bl a flera platser som tillhör familjen Drangel som hade en viktig position i socknen och som också är släkt med Ramsvärds som uppförde gravkoret som ingår i kyrkobyggnaden. Klockstapeln strax utanför kyrkotomten uppfördes på 1600-talet. Till sitt utförande kan den närmast jämföras med klockstapeln i Frödinge.
NUVARANDE KYRKOGÅRD/BEGRAVNINGSPLATS - Pelarne kyrkogården har en rektangulär form, upptar en yta av ungefär 1600m2, och omges av en häck och stora lönnar. En grusad gång leder från söder mot norr fram till kapellet och delar kyrkogården i två delar. Kyrkogården är uppdelad i sex kvarter. Kvarter I-IV är de kvarter som brukas medan kvarter V ännu inte tagits i bruk. Kvarter VI har till viss del använts för att anlägga en minneslund. Ett fåtal gravarplatser är fortfarande belagda med grus men till största delen är kyrkogården insådd med gräs. Gravvårdarna är från skiftande tidsperioder.
KULTURHISTORISK VÄRDERING AV KYRKOGÅRDEN I DESS HELHET
Pelarne kyrkogård ligger omkring 300 meter väster om kyrkan. Tidigare begravdes sockenborna på kyrkotomten runt om kyrkan. Av utrymmesskäl uppstod behovet av en ny kyrkogård och den "nya kyrkogården" anlades i slutet av 1800-talet. Den till ytan lilla kyrkogården är gräsbesådd och uppdelas av en grusad mittgång. Kapellet i den norra delen uppfördes i början av 1950-talet och samtidigt utökades ytan norr ut. Kyrkogården fick på så sätt ytterligare två gravkvarter. Då organiserades också mycket av den struktur vi ser idag. Den mest genomgripande förändringen som skett på kyrkogården var på 1970- 80-talet. Då såddes gravplatser in med gräs och gravplatsomgärdningar togs bort. Detta förändrade starkt kyrkogårdens karaktär. Hela kyrkogården har brukats kontinuerligt vilket har skapat en kyrkogård där gammalt och nytt möts. Äldre gravvårdar har bytts ut mot nya och idag domineras intrycket av hur kyrkogården används under 1900-talets andra hälft.
Få spår finns idag bevarade av kyrkogårdens äldsta historia. Ett antal gravplatser har dock kvar sina omgärdningar och på vissa insådda gravplatser finns stenramarna kvar. Dessa gravplatsanordningar samt de få äldre gravvårdarna utgör en länk till kyrkogårdens historia och bör bevaras. Under tidigt 1900-tal fanns linjegravplatser på södra delen av kyrkogården. De små enkla linjegravvårdarna till skillnad mot de mer påkostade familjegravarna speglade samhällets sociala skillnader. Några få linjegravvårdar finns fortfarande kvar i kvarter II och IV.
Enskilda gravvårdar och grupper av vårdar rymmer information som handlar om person- och /eller lokalhistoria i form av personnamn, ort/gårdsnamn och titlar. Gravvårdarna på Pelarne kyrkogård rymmer titlar som till exempel förskolläraren/organisten, prokuristen, nämndemannen, häradsdomaren, godsägaren, skogsvaktaren, landsfiskalen, hemmansägaren, smeden och en f d soldat. Alla vittnar om kunskaper, näringar och samhällsfunktioner som funnits i trakten. Kyrkogården tillsammans med kapell och trädkrans skapar en värdefull kulturmiljö.
Kyrkotomten kring kyrkan har under lång tid används som begravningsplats och är starkt förbunden med kyrkans och socknens historia. Här finns ännu ett fåtal gravar och en minnesplats. Socknens äldsta gravvårdar finns här, vilka alla bör bevaras på plats. Gravstenar från 1800-talets mitt eller tidigare bör föras in på inventarieförteckningen.
På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man i den långsiktiga förvaltningen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från alla olika tider.
Sammanfattningsvis:
·Pelarne socken är liten och har också en av de minsta kyrkogårdarna i norra Kalmar län.
·Ett kulturhistoriskt värde finns i kyrkogårdens struktur som sådan med de olika tidsskikten, som speglar olika skeden i kyrkogårdens utveckling.