Stäng fönster Tidaholm kn, DARETORPS PRÄSTBOL 4:1 DARETORPS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den nordvästra delen av en rektangulär kyrkogård, vilken har en utstickande utvidgning från 1986 i nordost. Kyrkogården omges i söder och öster av kallmurade stödmurar av gråsten. Den södra kantas av lövhäck och rad av almar, den östra av smidesräcke från sent 1800-tal och rad av kastanjer. I väster och delvis i norr är en kallmur, sistnämnda delvis med trädrad. Kyrkogården har fyra ingångar. Huvudingången i söder omges av två grindstolpar av kalksten med klot och bortvittrade inskriptioner. Sannolikt kan de sättas i samband med kyrkans ombyggnad 1761. De bär en senare pargrind i smide, sannolikt samtida med östra porten som tillkom under slutet av 1800-talet. Denna utgörs av grindstolpar i granit med klot och smidd pargrind. Mellan gamla och nya delen av kyrkogården finns i öster ännu en smidd pargrind. Nya delen omges av ett trästaket. Mot prästgårdens park finns en mindre öppning i muren. Mellan öppningarna och kyrkan löper raka asfalterade gångar. Söder om kyrkan står klockstapel och i öster mot utvidgningen ett bårhus. Gravarna är belägna i nord-sydliga rader. Ytan direkt norr om kyrkan är traditionsenligt föga nyttjad. Ett antal vårdar har stenram och grusad yta, en med järnstaket, två utgörs av järnkors och ytterliggare två av järn har ett nygotiskt utförande. Ljusarmaturerna på kyrkogården tillkom 1991.