Stäng fönster Tidaholm kn, KYMBO 18:1 KYMBO KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan från 1899 ligger med koret åt öster, centralt på en rektangulär kyrkogård med sentida lägre liggande tresidig utvidgning åt öster. Den äldre delen av kyrkogården omges av en kallmurad stödmur av gråsten med rad av äldre lövträd på insidan. I norr är en öppning mitt för kyrkans mittportal. En smidd pargrind från 1900-talets mitt bärs av granitstolpar. På insidan av öppningen är en kalkstenstrappa med järnräcken. Från denna löper en grusgång runt hela kyrkan och binds via en annan kalkstenstrappa samman med grusgången i den nya delen av kyrkogården, anlagd 1948 efter ritningar av arkitekt Axel Forssén. Här löper gången längs sidorna och fram till grindarna i öster och nordväst. Den norra är av samma slag som ovannämnda, fast med murade grindstolpar av kalksten. Den östra har en enkel smidesgrind med samma utförande som övriga. Nya delen av kyrkogården omges av en kallmur av gråsten med lövträdsrad på insidan. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. I den gamla delen finns några med stenram samt en med järnstaket. I backen mellan båda delarna av kyrkogården ligger en nött gravhäll från 1700-talet. I nordväst står ett skydd för stege. I väster står invid muren en huggen bas i kalksten med två bearbetade som smalnar av uppåt och avslutas med en gesims. Sannolikt rör det sig om en del till en tumba från 1600-talet. I den västra vinkeln mellan långhus och vindfång står vad som tycks vara en utsmyckning till denna. Denna är fyrsidig och spetsig med uppgående flikar som avslutas med krabbor.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var en romansk stenkyrka med smalare, rakslutet kor. Kyrkan dekorerades 1769 av Johan Risberg, Skövde. Nuvarande kyrka är uppförd på dennas plats och dess norra långsida ingår i kyrkans murverk. Från kyrkan härrör vidare dopfunt, predikstol och dopängel.
STEGSKYDD - Skyddet för brandstegen består av två trästolpar som bär ett sadeltak, täckt av tjärpapp.