Stäng fönster Tidaholm kn, VELINGA 11:2 M.FL. VELINGA KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i ett monumentalt läge i den sydöstra delen av kyrkogården. Den äldre södra delen av kyrkogården är rektangulär men rundad i norr och öster. Den omges av en kallmurad stödmur från 1830-talet av gråsten med några inslag av huggen sandsten. På alla sidor utom den norra finns rader av gamla almar och lönnar. I norr och väster är syrenhäckar. I den meterhöga norra stödmuren finns två granittrappor ned till den nya rektangulära delen av kyrkogården från 1927. Denna omges av en kallmur med jordvall och trädrad på alla sidor utom förstås den södra. Den gamla delen nås via tre ingångar. Huvudingången i väster kantas av grindstolpar från 1830-talet i kalksten med klot och smidd pargrind. Utan- och innanför grinden är trappor av kalksten i olika färger. Från komministergården leder de övriga ingångarna i det sydöstra hörnet. Den östra har stolpar av granit och vitmålad smidd pargrind från 1800-talets andra hälft, den södra betongstolpar och smidd pargrind från mitten av 1900-talet. Från västgrinden leder en svängd grusgång med kalkstenstrappor upp till kyrkans västport. Denna förbinds via ytterliggare gångar med övriga ingångar och trappor samt omsluter kyrkan. I sydost är gången asfalterad. Direkt väster om kyrkan står klockstapeln och i det sydvästra hörnet en bod. Sluttningen är i väster terrasserad och har ett antal gravar med stenram och grusad yta. Vidare utmärker sig det sydöstra hörnet med en fin samling sekelskiftsvårdar, bl.a. tre tumbor, en släktgrav med järnstaket och tre järnkors. Ytterliggare tre finns i den norra sluttningen, som i övrigt är tämligen tom på gravar. Den nya delen av kyrkogården har en centralt placerad ingång i väster med ursprungliga grindstolpar av granit som bär klot och smidd pargrind. Från denna leder en rak grusgång, med fyra rätvinkligt utskjutande armar, fram till ett bårhus. Gravarna ligger här i nord-sydliga rader som är betydligt striktare än deras placering i den äldre delen. Invid kyrkans södra långsida står tre gravstenar från 1600-talet. Här ligger även ett upp- och nedvänt stycke av en romansk portalomfattning i form av en skråkantad list och ett uthugget tärningskapitäl med repstavsvulst och kubsnitt.