Stäng fönster Umeå kn, LANTBON 13 TEGS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen och tillhörande tomt upptar ett helt kvarter vid Tegs centrum och omges av bebyggelse i alla väderstreck. Mot nordost och sydost ligger huvudsakligen tvåvånings flerfamiljsbostäder. I sydväst passerar den trafikerade Norra Obbolavägen med avfart mot E4:an eller över viadukten till Västteg. Omgivande gator har björkalléer. Kyrkans huvudentré mot nordväst är vänd mot parkeringen mellan kyrkan och affärerna på Tegs centrum. Parkering finns även i nordost.

Kyrkan utgör en rektangulär hög volym som är orienterad i nordväst-sydostlig riktning i likhet med omgivande kvartersstruktur. I dess östra hörn är den länkad till en lägre L-formad församlingsdel som upptar kvarterets södra del. Mellan kyrkan och församlings-delen bildas en skyddad innergård i trivsamt sydvästläge. Innergården är till största delen gräsbevuxen, och rymmer en stor prydnadsapel, flera ädelgranar, cembratall, samt en pipranka mot kyrkans nederdel. Här finns också en rektangulär damm. Framför kyrkan i nordväst är några pelaraspar planterade och mot Jägarvägen i sydost finns en rad av fullvuxna silverpilar. Kyrkotomten avgränsas mot sydväst och sydost med en låg mur av naturbetongelement. Framför kyrkans huvudentré finns en större plan som är lagd med betongplattor, släta och med frilagd ballast i ett rutmönster. Plattsättningen fortsätter längs kyrkans långsidor och vid församlingsdelens entré från Jägarvägen. Ingen begravningsplats finns i anslutning till kyrkan.

En hög och smal kampanil är belägen alldeles nordväst om kyrkan. Den är byggd av element i grå naturbetong. Kampanilen är två meter i kvadrat och nära trettio meter hög, och därmed en av de högre i Norrland. Det svagt avsmalnande tornet rymmer tre olika stora klockor, riktade åt olika håll, och avslutas uppåt med ett sjömärke i trä, krönt av ett gyllene kors.