Stäng fönster Töreboda kn, HJÄLSTAD 14:1 HJÄLSTADS KYRKA

Beskrivning
HJÄLSTADS KYRKA - Kyrkan ligger i öst- västlig riktning i västra delen av den närmast rektangulära, högt belägna kyrkogården. I kyrkogårdens terasser, huvudsakligen nord - sydligt orienterade, finns stentrappor. Bland annat finns två trappor söder om koret och en trappa väster om kyrkan.
Kyrkogårdens huvudingång i väster utgörs av en nyare, dubbel smidesgrind med spetsbågar och överst två voluter. Grinden är upphängd mellan stolpar av sammanfogade kalkstenar med enkla reliefer och dubbla lockhällar. Från grinden leder en asfalterad gång, på båda sidor kantad av en låg häck, till kyrkans västportal. En enkelgrind av smide mellan smala stenstolpar vetter mot åkermarken norr om kyrkogården. En asfalterad gång leder från denna mot kyrkans fasad. En cementramp med dubbla handledare i kyrkogårdens sydösta hörn leder till det angränsande församlingshemmets tomt.
Runt kyrkan leder en asfalterad gång. Kyrkogården inramas av en jämn stenmur och av en trädrad. De nyare gravvårdarna är huvudsakligen placerade i söder och de äldre i norr, häribland några gravvårdar med järnstaket. Vid tornet finns en runsten med kors och på varje sida av porten är ett rest stenkors, det östra daterat 1735. Innanför den södra muren är en asfalterad gång och utmed västra och norra kyrkomuren är en smal grusgång.