Stäng fönster Uddevalla kn, FORSHÄLLA 3:1 FORSHÄLLA KYRKA

Beskrivning
FORSHÄLLA KYRKA ligger i på norra delen av kyrkogårdens äldre del, i ett markant höjdläge i dalgången. En del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i söder och väster. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. På norrsidan är uppfyllt på insidan så att moren här tjänar som stödmur. Ingångar finns i väster och öster, samt i söder mot prästgården. Ingång genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av sten, vitputsade med täckskiva av sten. Relativt glest med vegetation på kyrkogården, men i slänten på norrsidan växer en del lövträd.

Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och många har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården. Denna äldre del är utvidgad till nuvarande storlek först 1810 åt norr, och sedan ytterligare 1901 -1904 åt framförallt väster.

Den intilliggande prästgårdens trädgård ligger omedelbart intill kyrkogårdens sydsida.

EN YNGRE DEL (mellankyrkogården) ligger väster om den äldre, färdigställd 1924. Den är omgärdad av stenmur även den, med lövträd innanför muren och med en allé som leder upp mot kyrkporten. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna med huvudsakligen låga gravvårdar, några av de tidigaste gravplatserna (1920-30-tal) har ramar. HUVUDINGÅNGEN till kyrkogården sker genom grinden till mellankyrkogården, en svart järngrind mellan putsade grindstolpar med täckskiva av sten. I mötet mellan mellankyrkogården och den äldre delen finns på sydsidan en grind som vetter mot den intilliggande PRÄSTGÅRDEN med sin trädgård.

YTTERLIGARE EN UTVIDGNING ligger i norrslänten norr om mellankyrkogården, dvs nordväst om den äldsta delen. Den är omgärdad av stenmur även den, och med gravkvarteren anlagda i terrasser. Denna del är anlagd på 1960-talet.

DEN YNGSTA DELEN ligger nordväst om de övriga, på andra sidan tillfartsvägen till kyrkan. Den är anlagd på 1980-talets slut. I anslutning till denna ligger en EKONOMI/MATERIALGÅRD nyligen anlagd, omgärdad av ett rödfärgat plank.

Väster om mellankyrkogården ligger parkeringsytorna, och i anslutning till dessa en röd EKONOMIBYGGNAD med ett flertal funktioner. Modern, liksom FÖRSAMLINGSHEMMET strax invid PRÄSTGÅRDEN.