Stäng fönster Ulricehamn kn, BLIDSBERG 3:12 BLIDSBERGS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger med koret åt öster på en grusad terrassering inom en närmast rektangulär kyrkogård som är rundad i öster. Kyrkogården omges av en kallmur av gråsten från 1868 (då kyrkogården utvidgades åt väster) som i norr och öster bildar stödmur, i det senare fallet med tre avsatser. Ingången är i väster mitt för kyrkans västport. På muren ligger här två klot av kalksten. I den norra muren finns en trappa med järnräcke. Längs muren löper en rad av gamla askar. Från ingången sträcker sig en kort grusad gång, kantad av tuktade ekar. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. I det sydvästra hörnet är det s.k. "Minnenas hörn" med tre runstenar (varav två resta och en skadad). Mot muren står fyra vittrade gravhällar från 1600- och 1700-talet lutade, alla är avtäckta med plåt. En av dem har varit lagd över kyrkoherde Olaus Magnus (död 1651) och hans maka Anna Arvidsdotter. Vidare finns här fragment av porträttgravhäll, några enklare gravstenar från 1600-talet och ett stycke av en romansk lockhäll i granit med inristat Limogeskors. I kyrkogårdens västra del påträffades 1958 en myntdepå från tidigt 1200-tal (vilken nu förvaras i Statens historiska museum). Söder om kyrkogården finns en utvidgning från 1960 som kantas av lövhäckar, utom i väster där det är en kallmur. I dess nordöstra hörn leder en trappa ned till landsvägen och i motsvarande hörn finns en öppning mot parkeringen. Rätvinkliga grusgångar inramar gravkvarteren som kantas av lövhäckar.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var uppförd under romansk tid med långhus, smalare kor och absid av sandstenskvadrar. Troligen under 1300-talet utvidgades kyrkan åt väster och ett torn påbörjades, men överbyggnaden blev enbart av trä. Murverken var av gråsten liksom det vapenhus och den sakristia som också tillkom. Invändigt välvdes kyrkan. 1768 dekorerades valven enligt inskription av Mathias Hasselberg. I 1829 års inventering omnämns dessa dekorationer som "åtskillige osmaklige bilder". Kyrkan revs 1868 efter att under lång tid ha ansetts som förfallen. Byggnadsmaterialet återanvändes i den nya kyrkan. Från den gamla kyrkan härrör även tympanon, två portar, lillklocka och träskulptur.