Stäng fönster Ulricehamn kn, DALUM 21:1 DALUMS KYRKA

Beskrivning
Den medeltida kyrkan ligger med koret åt öster i den östra delen av en 1920 åt väster vidgad kyrkogård. Den äldre delen är närmast kvadratisk med fasat hörn i sydost. Den omges (utom i sydväst) av en mossbelupen kallmur av gråsten, vilken bildar stödmur i väster, norr och öster. Kallmuren fortsätter längs utvidgningens södra sida. Denna del av kyrkogården är något vinklad mot den äldre. Den är rektangulär med starkt betonad axialitet.
Kyrkogården har fyra ingångar, den äldre delen en i sydväst och en i öster. Dessa omges av grindstolpar av kalksten med fasade hörn och klot, sannolikt från sent 1800-tal. De bär smidesgrindar från 1920, varav den i sydväst är en pargrind. I norr är en trappa i muren, invid vilken på muren ligger flera huggna sandstensstycken, däribland en halv romansk dopfuntsfot med repstavar, ett antal stycken av en unggotisk fönsteromfattning med rundstav och två kolonnetter. Den nyare delen av kyrkogården har två omålade trägrindar i söder. I dess sydvästra hörn är en kompost med trästaket och grind mot parkeringen. Runt kyrkogården är en rad av främst björkar. Mellan ingångarna till det äldre partiet och kyrkan är raka grusgångar. Dessa knyts samman med utvidgningens rätvinkliga grusgångar, i vilka ingår en mindre granittrappa med järnräcke, emedan terrängen sluttar åt väster. Kring tornets västra och södra del är ytor belagda med kvarts. I den södra delen av det äldre partiet är en kraftig sluttning. Här är en klockstapel belägen, inom kyrkogårdsmuren. I den nordöstra delen av utvidgningen är en personalbyggnad.
Gravarna ligger i nord-sydliga rader, utom i sydost där placeringen är något oregelbunden. I utvidgningen kantas raderna av lövhäckar. Flera gravar härrör från 1800-talet och ett stort antal har grusade ytor med stenramar och några med järninhägnad. Vidare finns ett klöverbladskors i järn. Mot kyrkogårdsmuren i söder står två gravhällar från 1600-talet lutade. Framför klockstapeln har man rest en romansk lockhäll av granit med ett inristat dubbelt stavkors. Längs muren i söder och väster står ett antal resta stenar av granit med inristade enkla kors. Framför kyrkans södra långsida har man rest en liljesten och två runstenar som 1941 påträffades under golvet i den del av kyrkan där det ursprungliga tornet stått. Invid tornet står ett solur av kalksten i en träram från 1986.