Stäng fönster Ulricehamn kn, SÄNNINGARED 1:8 FÄNNESLUNDA - GROVARE KYRKA

Beskrivning
Fänneslunda-Grovare kyrka uppfördes 1874 på en ny kyrkplats. Kyrkan står på högsta punkten i nordväst med en äldre ekonomibyggnad nära inpå intill norra muren och en vidsträckt kyrkogård åt öster. Mitt för syd- och västportarna är muröppningar med grindar (i vinterförvaring vid besöket). Södra öppningen har råhuggna granitstolpar och den västra stålstolpar av olika slag. Det är ett par gamla smidesgrindar med solliknande motiv och snirklig dekor ovanpå samt ett par lägre och nyare grindar med raka spjälor och upptill s-formad dekor inom ramen. Från sydgrinden går en dubbelsidig allé av fyra par björkar upp till kyrkan, i övrigt är ytorna trädlösa. Runt kallmurarna av natursten är en trädkrans med troligen lönnar. Marken sluttar ned åt alla håll från kyrkan utom i nordöst där en liten lövskogsbacke reser sig utanför muren. Gångar av konststen i grus leder från västra öppningen fram till dörrarna i kyrka och uthus. Framför tornporten i väster är en plan täckt med samma material. Gångarna breddades 1967. På västra sidan om sydgången finns inga gravvårdar men på östra sidan står de i nord-sydliga, ej så strikta rader, indelade i fyra stora gräskvarter av raka grusgångar. I den södra ligger även konststen och den leder fram till en stor gravvård med stenram för Solberga säteri. Två gravar är försedda med snirkliga gjutjärnsstaket. Ett fåtal obeliskstenar finns men övervägande antalet gravstenar är låga, några med klotprydda stenramar.