Stäng fönster Ulricehamn kn, VIST 10:34 M.FL. VISTS KYRKA

Beskrivning
Den nyromanska kyrkan ligger med koret åt öster i den nordvästra delen av en kvadratisk kyrkogård. Kring kyrkogården löper en hög kallmur av gråsten och en rad av lövträd (utom i norr). Kyrkogården har fyra öppningar. Den södra har en smidd pargrind och stolpar av granit, sannolikt samtida med kyrkan. Den östra vetter mot en avstjälpningsplats och har en smidd pargrind från 1933 med järnstolpar. I den östra änden av norra muren finns en öppning med enkel smidesgrind i samma utförande som sistnämnda. Grindstolparna utgörs av obehandlade gråstensblock. Ytterligare en öppning i norr är bred och saknar grind. Mellan ingångarna och kyrkan löper grusgångar, varav den södra kantas av barrbuskar. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Bland gravvårdarna märks ett järnkors med klöverbladsform respektive hängande löv och en sten från sent 1700-tal vid korgaveln. Hela den sydvästra delen utgörs av gravar med grus och stenram. Längs östra muren står åtta svampstenar från 1600-talet, en runsten och en liljesten. Norr om kyrkan står ett mindre uthus.
Norr om kyrkogården finns en utvidgning från 1962, ritad av arkitekt Åke Porne. Denna tjänstgör som ny begravningsplats för Ulricehamns stad. Den södra delen av utvidgningen utgörs av tre kvarter omgivna av rätvinkliga asfalterade gångar. Gravarna ligger i nord-sydliga och öst-västliga rader samt kantas till stor del av låga lövhäckar. I öster begränsas partiet av en mur av huggen gråsten och i väster av en hög lövhäck. I sydväst finns en ingång med smidd pargrind samt enkel grind och grindstolpar av huggen gråsten. Ett liknande arrangemang med pargrind finns i nordost. Den norra delen av utvidgningen fortsätter ända bort till skogsbacken. Denna kantas av trästaket och har ännu bara utnyttjats till ¼. I sydost ligger här ett gravkapell med sammanbyggt församlingshem. Invid detta finns en rund urngravsplats från 2004.
Alla tre delarna av kyrkogården knyts samman av en rak asfalterad gång som slutar med en rund minneslund i skogsbacken i norr. Gången kantas av en rad unga björkar och ljusarmaturer. Minneslunden utgörs av en damm med lyktor på sidorna och ett granitkors i fonden.
ÄLDRE KYRKA - Den medeltida, tornlösa gråstenskyrkan med smalare, rakslutet kor revs till stor del 1891. Norra sidans murverk ingår i nuvarande kyrkas. Dopfunten är bevarad.