Stäng fönster Vara kn, LEVENE 1:148 LEVENE KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den nordöstra delen av en rektangulär kyrkogård, vars södra hälft är en utvidgning från 1953. Kyrkogården kantas i öster av en kallmur av gråsten, vilken i norr och väster är stödmur. Längs denna är lövhäckar och i söder är enbart häckar. I denna murs nordöstra hörn och i dess norra del finns tre stycken av huggna sandstensomfattningar till fönster, sannolikt unggotiska. Den gamla delen av kyrkogården kantas av gamla almar. I öster är mitt för koret en öppning med grindstolpar av kalksten med klot och pargrind. Mot kungsgården är en smal öppning med stolpar och grind av järn. På kyrkogården står ett flertal olika lövträd. I den nyare hälften är rätvinkliga gravkvarter med lövhäckar och grusgångar. I den äldre delen är endast en gång från porten och runt kyrkan med utstickare till nyare partier. Gravvårdarna här har en mer oregelbunden placering och härrör till stor del från sent 1800-tal. Invid koret är en gravtumba över prosten Johan Hoof (död 1739). Ungefär framför mitten av den norra långsidan är en kallmur av kalksten som anlades 1937 för att markera grunden till det Reuterska gravkoret. Inom muren ligger en kalkstenshäll med text lagd av Skaraborgs regemente. Något öster om denna är en plåtklädd trappa ned till pannrum. Öster om koret står den runsten som 1927 påträffades delad i två delar och inmurad på ömse sidor om kyrkporten. Den är landets högsta och dateras till 1000-talet. På baksidan är ett ristat kors. Kring stenen är en dunge av resliga almar. Vid den västra änden av kyrkogården står ett bårhus.