Stäng fönster Vara kn, LÄNGJUM 18:1 LÄNGJUMS KYRKA

Beskrivning
Den medeltida salkyrkan ligger med koret åt öster i den norra delen av en rektangulär kyrkogård som i söder sluttar ned mot bäcken. Kyrkogården inhägnas av en kallmur av gråsten. I norr och söder övergår denna i en stödmur. I väster är mitt för kyrkans portal en öppning med grindstolpar av kanthuggen kalksten med klot. Dessa uppbär en smidd pargrind. Längs södra och norra muren är askar och lönnar. Murar, grindar och plantering härrör från 1887 då kyrkogården utvidgades. Vid västmuren är en rad med nyplanterade lövträd och bakom östmuren är en syrenhäck mot den intilliggande gården. In till densamma är en öppning kantad av två resta granithällar. På kyrkogården finns några spridda popplar och pilar. I det sydöstra hörnet är en bod och framför kyrkans södra långsida en klockstapel. Från västgrinden leder en bred grusgång som omsluter kyrka och stapel. I mitten har den fram till västporten en asfalterad sträng. De nord-sydliga gravraderna har glest med vårdar, vilka företrädesvis är från sent 1800-tal. Söder om stapeln är en oval urnlund begränsad av låga lövhäckar.