Stäng fönster Nyköping kn, LIDS KYRKA 1:1 M.FL. LIDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad naturstensmur. I söder avgränsar muren den nyare delen av kyrkogården. En trädkrans är planterad utefter muren. Kyrkogården har tre ingångar i muren. Den västra och norra består av grindstolpar med enkla svartmålade smidesgrindar. Grinden i väster är murad och vitputsad och är placerad framför västportalen. Ingången i norr är byggd av enkla stenstolpar. Den tredje ingången till kyrkogården finns i öster, en vitputsad stiglucka murad i stenmuren. Östra fasaden är utsmyckad med en korsblindering, medan västra fasaden har en rund. En svartmålad trägrind sitter i den stickbågiga ingången. Stigluckan är invändigt försedd med en trappa, vilken ger tillträde till en murad avsats och nisch som vetter ut mot kyrkogården. Stigluckan tros ha använts till utomhuspredikningar. En rund runsten är inmurad i stigluckans västra mur. Lutad mot stigluckan står ytterligare en runsten, med en ovanlig ristning. Ristningarna är daterade till 1000-talets mitt.

Smala och raka grusgångar löper från ingångarna fram till kyrkobyggnadens entré i väster. Kyrkogården är i övrigt gräsbeväxt. Gravvårdarna är placerade runt om kyrkan, de flesta gravarna relativt enkelt utformade och med resta stenar. Äldre gravar med gjutjärnsstaket finns norr om kyrkan. Söder om kyrkogården, på den nyare delen är den nyligen anlagda ask- och urnlunden, som smyckas av en rest sten med omkringliggande runda mindre stenar.

I kyrkogårdens sydvästra del står klockstapeln, byggd 1749. En äldre föregångare har dock funnits. I klockstapeln hänger två klockor, varav den stora klockan är av medeltida modell. Huven är byggd av korsande sadeltak, som kröns med en hög spira, en stång och en förgylld kula. Stolpar, huvens takfall och spiran är klädd med spån. Huven har i övrigt plåttäckning. Klockstapeln har ett ålderdomligt utseende och har runda ljudgluggar i vardera väderstreck.

På den nyare delen av kyrkogården är det rödfärgade gravkapellet från 1976 placerat, ritat av arkitekt Gunnar Redelius.

Eva Wockatz, inventeringstillfället.
Sörmländska kyrkor 107, 1987