Stäng fönster Nyköping kn, LUNDA 5:1 LUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Lunda kyrka ligger placerad på en sydsluttning ned mot Kilaån. Kyrkoanläggningens norra del omges av en hög lövbärande häck. Öster och väster om kyrkan ersätts häcken av en terrassmur. Innanför häck och mur växer en trädkrans. I norr och öster består trädkransen av lind, sydost om kyrkan av ask. Sydost om kyrkan leder en trappa av granit ned till en äldre väg till prästgården.

Den lägre, södra delen av kyrkogården omges av en hög häck med en trädkrans av lind innanför. På terrassmuren mellan den äldsta delen av kyrkogården och utvidgningen åt söder står ett svartmålat staket i form av gjutjärnsstolpar med kätting emellan. En trappa av röd och grå granit förbinder de två delarna av kyrkogården.

Kyrkan är placerad på kyrkogårdens norra del. Ingången till kyrkogården sker via en öppning i häcken från parkeringen mellan församlingshemmet och kyrkogården. Kyrkogården är gräsbevuxen med asfalterade gångar som avdelar gravkvarteren. Området närmast kyrkan är belagt med grus, undantaget vägen från parkeringen vid församlingshemmet och planen framför kyrkans huvudingång som är asfalterade.

Flera gravkvarter har gravar med rygghäckar. En del familjegravar med stenramar finns bevarade på den södra delen av kyrkogården. På kyrkogården växer flera stora träd, bland annat ask och lind, och jasminbuskar.

Minneslunden är placerad invid kyrkogårdens sydvästra hörn. Den markeras av en lövbärande häck.

Kyrkogården har utvidgats vid två tillfällen under 1800- och 1900-talen. År 1883 skedde utvidgningen åt norr och på 1920-talet åt söder.

Väster om kyrkans torn ligger ett tidigare bårhus, idag ombyggt till teknikhus. Fasaderna är spritputsade med slätputsade hörnkedjor och dörromfattning. Byggnaden är avfärgad i brutet vitt och har ett sadeltak med skivtäckning av svartmålad plåt och tjärade vindskivor och takfotsbrädor. På den norra fasaden finns ett halvrunt, svartmålat fönster med karm och båge av trä. Pardörren vid ingången är svartmålad.

Området mellan det tidigare bårhuset och minneslunden har i samband med den senast restaureringen fyllts ut med schaktmassor från kyrkan och kyrkogården.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringstillfället 2010