Stäng fönster Nyköping kn, ÖSTER 1:14 M.FL. ALLA HELGONA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen strax intill Östra torget. År 2009 omdanades torget och utökades med ny asfalts- och markstensbeläggning. Samtidigt togs en parkliknande yta bort framför Prosten Pihls gård, vilken ersattes av nya utebänkar och en striktare rabatt. Torget som präglas av de högresta träden går ända fram till kyrkans västra gavel. En byst som föreställer kyrkoherden Jakob Serenius är uppställd söder om ingången.

Kyrkan omringas på övriga sidor av en naturstensmur som går i liv med västgaveln. Muren har ett brädtak. I öster övergår muren till att bli putsad. Ingångar i muren finns på vardera sidan om västgaveln, samt i öster. Ingångarna utgörs av kvadratiska putsade och vitkalkade stolpar, som täcks av kopparklädda tälttak. Mellan stolparna sitter svartmålade smidesgrindar.

Området innanför kyrkogårdsmuren är gräsbeväxt, med grusade gångar som löper runt kyrkan. Enstaka äldre gravvårdar är placerade intill kyrkobyggnaden. Runt Ångakoret är en låg häck planterad.

Söder om kyrkan, utefter en kullerstensbelagd gata som benämns Östra promenaden finns en rektangulär långsmal kyrkogårdsyta, Östra kyrkogården. är välplanerad, med terrasserade ytor, damm och formklippta träd utefter gångarna. Gravarna är uteslutande placerade på Östra kyrkogården. Kyrkogården är anlagd i norra änden av den tidigare slottsträdgården (Nyköpingshus) som förstördes av den stora stadsbranden 1665. En del av trädgården fanns dock kvar in på 1700-talet.

Direkt utanför västportalen ligger en gravsten från 1661.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2010.