Stäng fönster Nyköping kn, SÄTTERSTA KYRKBY 5:1 SÄTTERSTA KYRKA

Beskrivning
Sättersta kyrka är centralt placerad på den häckomgärdade kyrkogården. Häckarna utgörs i söder av gran och på övriga tre sidor av bladbärande buskar. Ingångar till kyrkogården finns i söder och väster. Ingångarna flankeras av vita, kvadratiska spritputsade grindstolpar med plåtklädda tälttak, som kröns av svarta järnklot. Mellan grindstolparna sitter svarta bågformade järngrindar. Innanför häckarna löper en gles trädkrans med lövträd. Kyrkogården är huvudsakligen bevuxen med gräs. Från grindarna fram till kyrkan löper grusgångar som framför västportalen bildar en grusad plan.

I kyrkogårdens nordvästra del finns ett fristående begravningskapell, uppfört 1944 efter ritningar av arkitekt Einar Johansson. Kapellet är en rektangulär byggnad med spritputsade fasader, slätputsade hörn och ett plåtklätt sadeltak. I västra fasaden sitter den rundbågiga svartmålade porten.

Söder om kyrkan, på kyrkogårdens högsta punkt, är klockstapeln från 1685 rest. Det är en öppen klockbock med bräd- och spånklädda ben, brädklädd huv och flöjel med årtalet 1859. Klockstapeln bär två klockor.

De flesta gravvårdarna är placerade söder om kyrkan i nord-sydligt löpande rader. På kyrkogården finns en del äldre gravvårdar med bl a stenramar, häckar och liggande gravhällar bevarade. "Fattiggravar" finns söder om kyrkogårdens västra ingång. Strax intill klockstapeln finns en stenhäll som ligger på ett underrede av rundtimmer och kalksten. Gravvården är från 1797 och är uppförd för kyrkoherden Lars Walding med hustrun Anna Märta Frieskopf.

Sörmländska kyrkor 73, Erik Bohrn, 1945
Sörmländska kyrkor 73, Ivar Schnell, 1975