Stäng fönster Trosa kn, KYRKAN 10 TROSA STAD KYRKA

Beskrivning
Trosa stads kyrka är placerad på kyrkogårdens norra del. Kyrkogården är kuperad i norr med berghällar i dagern, medan den södra delen är utfylld under 1800-talet och därmed plan. Kyrkogårdens utbredning är huvudsakligen söder om kyrkan. Kyrkogården avgränsas i öster, väster och söder av en trädkrans bestående av ask och lönn samt ett trästaket. Ingångar finns i väster, mitt för kyrkans västportal, och i sydöstra hörnet. Grindstolparna i väster är putsade och avfärgade ljust gula och krönta med järnkors. Grindarna är smidda.

Kyrkogården delas diagonalt av en asfalterad gång i riktning från grinden i sydost och till kyrkans huvudingång i väster. Resten av kyrkogården är gräsbevuxen. Huvudgången i väster kantas av en allé av knuthamlade lindar som upplevs dela kyrkogården i två rum. Gravraderna löper mestadels i nord-sydlig riktning. Norr om kyrkan har gravkvarter med urngravar samt en minneslund anlagts. Gravvårdarna är av varierande karaktär och ålder. Flertalet gravar ligger i gräs men det finns även en del äldre gravar på södra sidan, grusgravar med stenramar, smidesstaket, kedjor eller omfattningshäckar av formklippt buxbom.

I kyrkogårdens nordöstra hörn finns sedan 1920-talet ett gravkapell för släkten Meurling.

Klockstapeln från tidigt 1700-tal är belägen på höjden nordöst om kyrkan. Den är brädinklädd med spånklätt lökkupoltak. Sedan 1844 är stapeln tjärad med svartpigmenterad tjära, med undantag för de vita ljudöppningarna. Vindflöjeln på taket bär årtalet 1755. Klockstapeln bär två klockor.