Stäng fönster Örebro kn, AXBERGS PRÄSTGÅRD 3:1 AXBERGS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omfattar en äldre del kring kyrkan, öster därom ett terrasserat område, anlagt 1912-14, samt en utvidgning i söder och öster, anlagd i början av 1950-talet. I den äldre terrasseringen, i det gamla kyrkogårdsområdets nordöstra hörn, finns en bisättningsbyggnad inrymd.

Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur i norr och väster, delvis bevuxen med gräs, i öster och delvis i norr av en planterad granhäck. På utvidgningen i söder avgränsas kyrkogården i söder och delvis i sydväst av en planterad häck.

En äldre stenmur och trädkrans inramar den äldre delen av kyrkogården i öst, väst och söder. I väster är träden planterade utanför muren. Utvidgningen i öster har en allé planterad längs med mittgången som leder upp till kyrkan.

Kyrkogården har tre entréer. Två i norra muren med grindstolpar av granit med avfasade kanter upptill och markerad bas nedtill. Båda entréerna är försedda med pargrindar av svart smide. Entrén i öster har en pargrind och stolpar av trä, målade i en mörkbrun kulör.

I norra kyrkogårdsmuren finns en stiglucka från 1744. Den är murad av tegel och vitputsad samt har sedan 1910 svartmålat plåttak. Stigluckan används ej som entré i dag.I muren som omgärdar den äldre delen av kyrkogården finns putsade grindstolpar kvar i söder och i öster. Grindstolparna är klädda med huv av svartmålad plåt och har inga grindar kvar.

Kyrkogårdens gångsystem är belagt med grus. En plattläggning går från stigluckan i norra muren, bryts av grusplanen framför kyrkans västportal men fortsätter sen fram i en båge. Plattläggningen håller på att växa igen.

Inventeringstillfället 2005-06-07
Sveriges Kyrkor, Närke, band 1, häfte 2, 1949