Stäng fönster Örebro kn, KILS PRÄSTGÅRD 2:1 KILS KYRKA

Beskrivning
Kils kyrka är belägen på en markant höjd med kyrkogård söder och väster om kyrkan, några äldre gravar finns även norr om kyrkan. Den åt söder och väster terasserade kyrkogården har utvidgats i olika etapper. Ytterligare en utvidgning finns i väster med ingång direkt från parkeringen.
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad terassmur och till stor del även av en planterad häck. Direkt öster om kyrkan avgränsas kyrkogården av en granhäck. Det finns fyra entréer till kyrkogården, den i väster består av en monumentaltrappa som leder upp till den västra entrén. Samtliga entréer har spritputsade grindstolpar med släta hörn, krönta av tälttak med järnkulor. Entréerna i söder, norr och öster har smidda järngrindar med initialerna L. V., syftande på fältkamreraren L. Valtinson, som 1782 skänkte grindarna.
Kyrkogården har ett enkelt gångsystem belagt med grus. I övrigt är kyrkogården bevuxen med gräs. Spår av igenlagda gångar finns norr om kyrkan.Söder om kyrkan finns äldre och större gravvårdar med stenramar, krattat grus, järnstaket samt kedjor, enklare äldre gravar finns vid södra entrén.I slänten invid västra kyrkogårdstrappan finns en bisättningskällare uppförd 1940.

Esbjörnson 2000
Sveriges kyrkor 1949