Stäng fönster Västervik kn, HJORTEDS KYRKA 1:1 M.FL. HJORTEDS KYRKA

Beskrivning
Hjorteds kyrka och kyrkogård ligger på en höjd mellan sjöarna Hjorten och Långsjön. Platsen har varit socknens religiösa centrum sedan medeltiden. I närheten av kyrkan, som är från slutet av 1700-talet, stod tidigare en träkyrka. Samhället, med en varierad villabebyggelse, breder ut sig norr om kyrkan. I norr, i direkt anslutning till kyrka, ligger skolhuset som byggdes 1898 och som idag fungerar som församlingshem. Norr om kyrkogården finns också en byggnad som rymmer redskapsbod och personalutrymmen för kyrkogårdsvaktmästarna byggd i början av 1990-talet. Nordväst om kyrkan ligger prästgården Nynäs
Hjorteds kyrkogård är utlagd i en sluttning söder och väster om kyrkan mot stranden av sjön Hjorten. Kyrkogården har utvidgats i flera etapper under slutet av 1800-talet och 1900-talet. De olika utvidgningarna är tydligt markerade på kyrkogården med stödmurar, häckar och trädrader. De äldsta delarna är kvarter A, B och C som ligger rakt söder om kyrkan. Kyrkogårdens huvudaxel är den gång som går i öst-västlig riktning fram till kyrkans torn. På Hjorteds kyrkogård finns flera äldre gravvårdar. Ett av de utmärkande inslagen är samlingen av smidesvårdar från 1700- och 1800-talet.
På Hjorteds kyrkogård har människor begravts under lång tid. En vandring över kyrkogården berättar om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner, synen på döden och på sorgarbete i stort. Enstaka gravvårdar och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal och många gånger om hantverksskicklighet. De rymmer information som handlar om person- och eller lokalhistoria i form av personnamn, ort-/gårdsnamn och titlar. På Hjorteds kyrkogård förekommer vanliga titlar såsom lantbrukare och hemmansägare liksom mer ovanliga som masmästare, disponent, tegelslagare, stationsföreståndare och åkeriägare vilka alla vittnar om kunskap, näringar och samhällsfunktioner som funnits i trakten. Ortnamn finns angivet på det stora flertalet vårdar.

Hjorteds nuvarande kyrkogård anlades i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes 1780. Till kyrkomiljön hör kyrkan, kyrkogården och bårhuset liksom fd skolan som idag är församlingshem.

Hjorteds kyrkogård är vackert belägen på en höjd vid sjön Hjorten. Det är en stor kyrkogård som utvidgats vid flera tillfällen. Idag kan spåren av kyrkogårdens utveckling avläsas i rester av äldre omgärdningar och kvarterens karaktär. Ett utmärkande drag på Hjorteds kyrkogård är den tydliga kopplingen till järnbruken i socknen. Titlar och ortsnamn på gravvårdarna berättar om brukens betydelse för människorna i socknen. Detta kommer också till uttryck genom de gjutjärnsvårdar, gjutjärnsstaket och smidesvårdar som finns på kyrkogården. Den samling av smidesvårdar som finns på Hjorteds kyrkogård spänner över en lång tid och deras utformning visar på olika stilar som utvecklats.

I många av de enstaka gravvårdarna finns kulturhistoriska värden att tillvarata. Det kan handla om personhistoriskt eller lokalhistoriskt värde, om socialhistoriskt eller stilhistoriskt värde. På kyrkogården finns flera spår av den långa kontinuiteten på platsen i form av äldre vårdar. Här finns också ett antal vårdar från 1800-talets mitt som alla bör bevaras på plats. Flera av dem bär på hantverksmässiga värden. Vårdarna av smide och gjutjärn liksom staket av smide bör föras in på församlingens inventarieförteckning tillsammans med kalkstenshällen från 1736 och vårdarna från 1800-talets mitt. Kulturhistoriskt värdefulla och viktiga för upplevelsen av kyrkogården är trädkransen, smidesstaketet och grindarna samt de knuthalmade almar som växer utmed kyrkogårdens huvudgång och i västra kanten av kvarter E och D.

På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man i den långsiktiga förvaltningen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från alla olika tider.

Sammanfattningsvis:
* Hjorteds kyrkogård tillsammans med kyrkan och bårhuset skapar en värdefull kulturmiljö.
* Smidesvårdar, gjutjärnskors, gjutjärnsstaket och vårdar från mitten av 1800-talet och äldre ska införas på församlingens inventarieförteckning.
* Hjorteds kyrkogård har utvecklingshistoria som än idag går att avläsa i kyrkogårdens struktur.