Stäng fönster Örebro kn, VINTROSA PRÄSTGÅRD 3:1 VINTROSA KYRKA

Beskrivning
Den äldsta delen av kyrkogården ligger närmast kyrkan. Kyrkogården har successivt vuxit genom utvidgningar åt väster 1941 och åt söder på 1960-talet med nya terrasserade områden.
Den äldre del av kyrkogården omgärdas av en kallmurad stödmur samt av en äldre trädkrans som till stor del växer utanför muren. Utvidgningen i söder omgärdas i öster av en häck och i söder av en kallmurad stenmur med rundad sten. I väster avgränsas kyrkogården av en häck. Runt nästan hela kyrkogården finns en trädkrans planterad.

Utvidgningarna i söder och väster ligger i olika nivåer och uppdelas av klippta häckar men i söder även av grusgångar. I sydväst finns en springbrunn av murad kalksten och i sydöstra hörnet en redskapsbod från 1960-talet. Vid den norra entrén i sluttningen är ett bisättningsrum placerat.
Det finns fyra entréer till kyrkogården. De i öster, norr och i sydvästra hörnet har grindstolpar av huggen granit, den i söder som flankerar kyrkans södra portal har murade grindstolpar av rundad natursten med överliggare av kalksten. Samtliga entréer har svartmålade järngrindar, den i öster en äldre grind.

Kyrkogårdens gångsystem är belagt med grus och övriga ytor är bevuxna med gräs. Den äldre delen av kyrkogården har flera äldre gravanläggningar med stenramar och grus, två med järnstaket samt en med järnkedjor.

Vintrosa kyrka har ett dominerande läge på en liten höjdsträckning och består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn. Ingångar finns i väster samt mitt på långhusets sydsida.