Stäng fönster Örebro kn, NIKOLAIKYRKAN 1 SANKT NICOLAI KYRKA

Beskrivning
S:t Nicolai kyrka är belägen i centrala Örebro, en stad som är anlagd på en rullstensås, som löper i nord-sydlig riktning genom staden. Kyrkan har ett dominerande läge på åsens krön.

Kyrkan är omgiven av en kyrkotomt, som fram till 1800-talets början tjänade som kyrkogård till kyrkan men som därefter successivt förändrats till den nuvarande parkliknande kyrkotomten. Den ligger något högre än omgivande markytor, särskilt mot väster, där marknivån höjdes på 1770-talet. Kyrkotomten omgärdas i öster, söder samt till stor del i väster och norr av en låg huggen stödmur av granit. I öster, mot Drottninggatan, avgränsas tomten även av dekorativt utformade järnstolpar med kätting mellan stolparna.

Till kyrkotomten leder flera entréer. Från Drottninggatan i öster finns två entréer; en entré i norra hörnet som leder till sakristian och kyrkans norra entré samt en entré ungefär mitt på kyrkotomtens östra sida, som utgör huvudentré och som via en bred gång leder till S:t Nicolai kyrkas södra port. Båda dess entréer i öster flankeras av gjutna gatlyktor med runda, mjölkvita glober. Från Nikolaigatan i söder, i axel med kyrkan södra entré, finns en entré med tre trappavsatser av granit upp till kyrkan, samtliga med svarta järnräcken. Från Kyrkogatan i väster, där entrén ligger nedanför åsen, leder en lång trappa av granit upp till kyrktornet. Trappan har ett svart räcke av järn med hamrad yta. Den flankeras, såväl längst upp som längst ner, av samma gatlyktor som vid östra entréerna. Från Vasagatan i norr, bredvid Nikolai församlingshem, leder en trappa i granit till kyrkans västra del.

Runt hela kyrkan leder en bred gång. Huvudsakligen är den belagd med cementplattplattor. På kyrkans södra sida, från Drottninggatan till södra entrén, är gången däremot belagd med gatsten samt släta kalkstensplattor. Framför denna entré finns en större, rundad plan med mönsterlagd gatsten och en bild av en stiliserad fisk. Framför västra entrén finns också en större plan, belagd med cementplattor.

I kyrkotomtens nordvästra hörn, längs Vasagatan, finns Örebro gamla skola, i dag Nikolai församlingshem. Byggnadens bottenvåning är belägen på en lägre nivå än kyrkotomten, som här är förhöjd. Byggnaden, som är i två våningar med inredd vind, har exteriör av huggen kalksten och täcks av ett valmat sadeltak med tre takkupor på långsidorna och en takkupa på vardera gaveln. Taktäckningsmaterialet utgörs av mönsterlagt skiffer. Längst upp under takfoten löper en dekorativ fris av terrakotta. Från församlingshemmets bottenvåning och dess sydöstra hörn leder, som tidigare nämnts, en trappa upp till kyrkotomten. Från församlingshemmets andra våning leder en grönmålad gångbro av järn direkt till kyrkotomtens västra del, där den närliggande slänten är planterad med buskar och där det även finns en mur av kallmurad kalksten.

Runt kyrkan finns delar av en äldre trädkrans kvar kompletterad med nyplanterade träd. I övrigt är kyrkotomten gräsbevuxen.

Inventeringstillfället 2008.