Stäng fönster Örebro kn, MELLÖSA PRÄSTGÅRD 3:1 STORA MELLÖSA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur, i söder bestående av huggen sten, i övriga delar naturstensblock. Kring kyrkogården löper en trädkrans. Runt om kyrkobyggnaden finns rester av en äldre trädkrans som visar på kyrkogårdens tidigare storlek. Det finns två entréer till kyrkogården, en i väster och en i söder. Entréerna har vitputsade murade grindstolpar med järngrindar. Grindstolparna i söder har cementöverliggare medan de i väster har låga kopparhuvar krönta med kulor. Kyrkogården är gräsbevuxen och har ett enkelt gångsystem av asfalterade gångar. Sydost om kyrkan finns ett bisättningsrum. På den äldre delen av kyrkogården närmast kyrkan finns gruskvarter med gravvårdar omgärdade av framför allt stenramar men även järnstaket. Gravvårdarna är i huvudsak placerade i nord-sydliga rader.

Strax söder om kyrkans torn är sedan 1952 en runsten placerad, vilken på 1600-talet låg som tröskelsten.

Inventeringstillfället