Stäng fönster Bjuv kn, SKINNEHOLM 23:42 BILLESHOLMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av en kyrkotomten planlagd som en park av kyrkans arkitekt. Den består av grästäckta ytor och höga uppvuxna lövträd. Parken sluttar kraftigt mot väster och ett par trappor framför kyrkan leder ned till parkens västra del. Närmast kyrkan, intill huvudingången i väster, finns en låg tegelmur med järnräcken som ramar in planteringar vid församlingslokalernas västra och södra sida. Utmed vägen, längs planteringens södra sida är marken terrasserad med en låg stenmur och innanför denna finns en låg häck.
Byggnader på kyrkogården
Sydväst om kyrkan finns en klockstapel från 1928 som enligt uppgift ska vara en kopia av en motsvarande vid Ersta diakonianstalt i Stockholm. Stommen består fyra hörnstolpar av tjärat furutimmer med kryssförsträvning mellan och avtäckt av ett sadeltak av spån. Klockan är gjuten av Olssons gjuteri i Ystad 1928.

Se även beskrivning av Billesholms kyrkomiljö under miljöer

Källor
Vård- och underhållsplan för Billesholms kyrka, IT-ark arkitekter 2009.
Tre skånska gruvorter – en hembygdsbok om Bjuv, Billesholm och Ekeby, Bjuvs kulturnämnd 1984.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012
Internet: Länsstyrelsen i Skåne/Kulturmiljöprogram/ Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne/Bjuvs kommun/Billesholm.