Stäng fönster Bjuv kn, RISEKATSLÖSA 15:1 RISEKATSLÖSA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av kyrkogården som utökades mot norr på 1880-talet till dagens storlek. Ny kyrkogårdsmur i söder byggdes 1949-1950. Kyrkogården delades sent in i kvarter på grund av svårigheter att dra gångar där gravplatser redan var upptagna. I mitten av 1970-talet delades kyrkogården in i fem kvarter.

Kyrkogården omges av en trädkrans av lind på alla sidor. Längs södra kyrkogårdssidan finns en stenmur av gråsten med putsad och vitmålad insida och avtäckt av kalkstensplattor. Västra, norra och östra sidorna av kyrkogården begränsas av hagtornshäckar och i väster finns en låg stödmur av löst staplade gråstenar. Grindöppningar finns i söder och i sydost. Gravstenarna på kyrkogården förefaller vara från 1800-talets slut och framåt. Merparten är relativt låga och gravstenarna står relativt öppet utan avskiljande rygghäckar eller högre växtlighet. En del lågt växande städsegröna buskar eller barrträd finns på gravplatserna. Stora delar av kyrkogården är grästäckt medan ett antal gravplatser är grusgravplatser inramade med buxbomshäckar, stenramar och några få järnstaket. Huvudgångarna och gångstråken utmed kyrkan är grustäckta. I nordvästra hörnet av kyrkogården finns en stor gravplats med liggande stenhällar tillhörande familjen Ankarcrona. Gravplatsen omgärdas av en låg oputsad stenmur avtäckt av kalksten. En liten grupp låga gravstenar står uppställda i ett lapidarium i kyrkogårdens nordöstra hörn. Av kulturhistoriskt intresse är också gravplatsen tillhörande släkten Liedberg och Synnerberg väster om kyrkan. Gravvårdarna har formen av texttavlor och är utförda av gjutjärn.

Byggnader på kyrkogården
Väster om kyrkan ligger ett bårhus byggt 1932 av Christian Nilsson, Billesholm. Bårhusets källare utgjorde tidigare pannrum vilken via en kulvert svarade för kyrkans uppvärmning. I kyrkogårdens sydöstra hörn ligger en ekonomibyggnad med redskapsförråd, toaletter och vaktmästarutrymme.

Se även beskrivning av Risekatslösa kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Risekatslösa kyrka, ItArk arkitektkontor AB, 2005-11-15.