Stäng fönster Krokom kn, ASPÅS FÖRSAMLINGSJORD 1:1 ASPÅS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan med kyrkogården ligger på en högt belägen plats omgiven av bebyggelse och odlingslandskap i Aspås by. Närmast kyrkan ligger församlingshemmet, hembygdsgården och i väst ligger skolan.

Kyrkogården nås från entréer i väster och söder. Den omges på norra sidan av en låg mur av skiffer vilken döljs bakom höga buskar. På södra, östra och delar av västra sidan är höga och tätväxta granhäckar planterade. Kyrkogården täcks av stora gräsytor vilka ligger an mot kyrkobyggnaden och gångarna är grusbelagda. Gravarna är indelade i kvarter med avgränsade låga buskar. Det finns äldre gravar med omgärdande smidesstaket samt stenramar. Kyrkogårdens södra entré har putsade grindstolpar med plåtklätt tälttak som avslutas med ett klot. Entréns smidesgrindar är från 1860-talet. Grinden i väster har samma utförande som den södra men är något mindre och med årtalet 1970 infogat. Kyrkogården utvidgades 1926.

Gravkapellet i öster, byggt 1939, har ett klassicistiskt formspråk. Det täcks av ett sadeltak krönt av ett kors. Entrépartiet skjuter ut något från fasaden. Det är vitputsat med en grå sockel.

I kyrkans närhet finns lämningar av Aspås medeltida kyrka och den gamla stegporten finns bevarad.