Stäng fönster Båstad kn, VÄSTRA KARUP 46:1 VÄSTRA KARUPS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är utvidgad i omgångar, bland annat i slutet av 1800-talet och 1943 med ett stort område mot norr. 1979 invigdes minneslunden. 2011 byggdes askgravlunden. 2013 lades betongplattor på vissa gångar på kyrkogården.

Mot söder sluttar kyrkogården ner mot en bäck som bildar avgränsning tillsammans med en stödmur och häck. Smidesgrindar från 1863 mellan kraftiga granitstolpar i söder leder till gången som är kantad med lindar till huvudentrén. Mot norr avgränsar en hög avenbokshäck och innanför hamlade lindar. Mot öster och väster omges kyrkogården av stenmurar med smidesgrindar, i öster även av hamlade lindar.
Tidigare fanns en mur mellan gamla och utvidgade delen, nu markeras utbyggnaden av en grusad gång med en allé av lindar.

Gångarna runt kyrkan och mellan kvarteren är belagda med singel. Vid minneslund, askgravlund och runt absiden är belagt med betongsten.
Den äldre delen är mestadels grässådd med några inslag av gravar med singel och omgärdning av stenramar, buxbom eller smide. Flertalet titlar på stenarna är lantbrukare. Här finns obelisker, naturromantiska stenar utformade som trädstammar blandade med lägre nyare horisontella stenar. Den kända operasångerskan Birgit Nilsson har en välbesökt grav med en liggande sten med sitt porträtt.
Utvidgningen från 1943 har kvarter indelade med avenbokshäckar. Låga och horisontella gravstenar är placerade längs rygghäckar. De singeltäckta gravplatserna är omgärdade med buxbom.
Minneslunden omges av en tät idegranshäck i cirkelform innehållande gräsmatta med ett vattenspel. Askgravlunden är en cirkelrund stenmur med infällda stenskivor för namnbrickor av metall. Markbeläggningen är av betongsten.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader finns på själva kyrkogården. Söder om kyrkogårdens gräns men på kyrkans tomt ligger bårhus och ekonomihus från 1982 som är sammanbyggda. Husen har vitputsad fasad och sadeltak med tegelpannor. Ekonomihuset har lockpanel på gavelspetsarna.

Se även beskrivning av Västra Karups kyrkomiljö under miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015