Stäng fönster Krokom kn, RÖDÖGÅRDEN 1:8 RÖDÖNS KYRKA

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan är omgiven av kyrkogården i alla väderstreck med gravar från olika tidsepoker med grusgångar, kvarter, buskar och gräsytor. Ett flertal gravvårdar omges av häckar, andra av sten, och är grusbelagda. På södra sidan är en stor del av gravarna markerade med järnkors. Åt söder sluttar kyrkogården och är uppbyggd i två nivåer och avgränsas med en häck mot jordbruksmark. Kyrkogården omges av en stenmur på norra, delvis södra, västra samt östra sidan. Två entréer finns, en åt väster flankerad av två kanoner från 1714 från Frösö skans och den andra på norra sidan med en grind i smide med dekorationer av solstrålar. Norra och östra delen av kyrkogården har ett flertal familjegravar med grus och låga häckar. Den södra delen utvidgades söderut på 1920- eller 1930-talen. Därifrån har den utvidgats åt väster. Minneslund iordningställdes 1984 och den har förändrats 2003-04.

Gravkapellet, från 1926, är ritat av Sven Brandel och ligger i söder med ingång mot kyrkans södra fasad. Det täcks av ett falsat plåttak med en ränna ovan ingången och taket kröns av en spira med en stjärna. Fasaden är täckt med en grov spritputs men inte med samma struktur som på kyrkobyggnaden och sakristian. Kapellet har putsade hörn vilka markeras genom en ljusare kulör än resten av byggnaden. Trappa och sockel är av granit. Ett runt fönster sitter i östra och västra fasaden. Dubbeldörren, med rundbågig avslutning, är inklädd med kopparplåt och på den övre delen av porten är solstrålar utstansade i plåten.