Stäng fönster Eslöv kn, BOSARP 22:1 BOSARPS KYRKA

Beskrivning
Bosarps gamla kyrkogård ligger på en liten höjd utmed landsvägen mellan Bosarp och Eslöv ett par hundra meter söder om byn. Två korsprydda murpelare markerar den grindförsedda ingången i naturstensmuren som avgränsar kyrkogården åt öster. En grusad gång leder upp till den gamla kyrkplatsen.

Kyrkogården är till största del gräsbevuxen och omges av höga träd som bok, björk och lönn. Här växer också städsegröna växter som buxbom, tuja och idegran. Den romanska kyrkogrunden höjer sig en halvmeter upp ur marken och visar tydligt hur den gamla kyrkan var planlagd. Grunden frilades och restaurerades 1949. Vid samma tidpunkt ordnades kyrkogårdens gamla gravhällar som sägs ha rörts om i samband med rivningen 1867. Flera av dem har daterats till romansk tid. Den kulturhistoriskt sett mest intressanta återfinns i vapenhusets västmur och Framställer Kristus som världsdomare. Under honom syns en figur med två nycklar som flankeras av två män med varsin bok. På kyrkogårdens västra del finns en minneslund med ett ”livsträd” i svart smide. Minneslunden anlades 1997 efter ritningar av Lokal xxx Arkitekter i Stehag. Kyrkogården är ännu i bruk och vid midsommarhelgen hålls årligen en friluftsgudstjänst i den gamla ruinen.

Den nya kyrkogården ligger strax norr om byn och anlades i vinken med landsvägen medan kyrkan som uppfördes i dess sydvästra del grundlades med traditionell öst-västlig orientering. Kyrkogården har tre ingångar, två i öster och en i sydväst. Samtliga är försedda med grindar av smidesjärn med vitmålade franska liljor upptill. Den äldsta delen av kyrkogården ligger söder om kyrkan och utgörs av en gräsbevuxen yta med fritt utplacerade gravar. Merparten är höga vårdar typiska för det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet och saknar grusade gravplatser. Somliga gravar omgärdas av smidesstaket eller naturstenspelare med järnkedjor emellan.

Gravkvarteren i kyrkogårdens nordöstra del är anlagd efter rutnätsmönster och består av grusade gångar och en blandning av gräs- och grusgravar. Gravarna delas in med stensatta kanter eller låga buxbomshäckar. Även kvarteren i nordväst, som togs i bruk under slutet av 1920-talet, anlades efter rutnätsmönster med gångsystem i syd-nordlig riktning. Gravstenarna i denna del är främst av lägre typ och omges i huvudsak av grusade gravar. Högre växtlighet som tuja, björk, en och idegran förekommer sporadiskt. Direkt norr om kyrkan finns ett kvarter med gravar från slutet av 1960-talet. Partiet utgörs av en gräsbevuxen yta med tre häckar planterade parallellt med kyrkogårdens sydvästra och nordöstra sidor.

Se även beskrivning av Bosarps kyrkomiljö under Miljöer.

Hadmyr, J: Underhållsplan för Bosarps kyrka (2005-10-14), Restaurator AB, Malmö.