Stäng fönster Eslöv kn, HOLMBY 28:1 HOLMBY KYRKA

Beskrivning
Holmby kyrkogårds äldsta del, närmast kyrkan, avgränsas i söder, väster och delvis i öster av en låg naturstensmur som avtäcks av stenskivor. Innanför muren växer i väster en tujahäck och i söder en tämligen nyplanterad trädrad av släktet Prunus. I norr ansluter en cirka 1 meter lägre belägen utvidgning som tillkom i början av 1930-talet. Den nya kyrkogården omgärdas av tujahäckar förutom i anslutningen mot gamla kyrkogården där den gamla muren är bevarad, delvis överväxt med gräs. Här står en större mängd äldre gravstenar uppställda.

Gamla kyrkogården har ingångar i väster och söder. Gångsystemen och de flesta av gravplatserna är täckta med ljus singel. Några större ytor utan eller med någon enstaka äldre gravsten är gräsbevuxna. Gamla kyrkogårdens gravvårdar är i söder och öster högresta, typiska för tiden kring sekelskiftet 1900 och flera gravplatser är relativt stora och omgärdas av huggna stenpelare och järnstaket. Flertalet gravar inramas dock av lågt klippt buxbom eller huggna stenramar. I norr, mot nya kyrkogården, är gravvårdarna i allmänhet lägre i skala. Växtligheten är varierad med formklippta städsegröna buskar, barrträd som en och idegran, men även lövträd som järnek, glanskörsbär och björk. Strax norr om kyrkan i höjd med koret anlades 2014 en urngravlund.

Intill kyrktornet står en runsten med inhugget kors, stiliserat skepp och inskriptionen ”Sven reste denna sten efter Torger sin fader”. Stenen har daterats till 1025–1050 och tros ursprungligen ha ingått i ett monument vars placering inte kunnat fastställas. Senare har stenen använts som byggmaterial vid uppförandet av tornet, där den låg inmurad fram till 1899. Sin nuvarande placering fick den 1947.

På nya kyrkogården är gångar och gravar täckta med ljus singel, och gravarna infattas av låga häckar eller stenramar. Gravstenarna håller genomgående lägre skala, ett ideal som varit brukligt sedan 1930-talet. Växtligheten liknar den på gamla kyrkogården, men med större betoning på städsegröna formklippta buskar i något lägre skala.

Norr om nya kyrkogården finns en lägre ås som planterades med tall och gran av traktens skolungdomar i början av seklet. På åsryggen anlades i mitten av 1980-talet en stensatt minneslund.

Byggnader på kyrkogården
Strax nordväst om kyrkan finns ett mindre vitputsat tidigare gravkapell med tegelklätt sadeltak. I början av 2010-talet byggdes kapellet om till tillgänglighetsanpassad wc. Nordväst om nya kyrkogården ligger en korsvirkeslänga som fungerar som kyrkstuga och vaktmästeri. Byggnaden flyttades till platsen på 1980-talet. Mellan det tidigare kapellet och kyrkstugan finns en mindre ekonomibyggnad, och öster om nya kyrkogården ytterligare en. Båda sannolikt tillkomna under 1900-talets senare del.

Se även beskrivning av Holmby kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Holmby kyrka – Eslövs kyrkliga samfällighet (2008-04-07), Restaurator AB, Malmö.