Stäng fönster Ragunda kn, BORGSJÖ 1:147 BORGVATTNETS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har terrasserats mot söder där marken sluttar ner mot Borgsjön. Terrassmuren består av kallmurad gråsten i tämligen stora block. Den omsluter inte anläggningen helt utan gör delvis uppehåll i norr och öster. Kyrkogården är grästäckt vid sidan av en formlös grusgång mellan stigporten och kyrkans entré. En låg häck löper utmed större delen av kyrkogården i övrigt utgörs vegetationen av tre rönnar, en ädelgran och en prydnadsbuske. Stigporten utgörs av två, kraftiga kvadratiska och plåtavtäckta vitputsade tegelstolpar vilka kröns av träglober med duvor. Gravar återfinns till största delen söder om kyrkan, och den används endast för prästbegravningar numer. Det finns relativt många smidda, låga järnkors och även några av trä. Det finns också några blanka stenar i svart granit. Kyrkogård är liten och anpassad till kyrkans storlek men med en rätt ödslig prägel. Nedanför kyrkogårdens sydöstra hörn står en envånings oputsad, lättbetongsbyggnad med svart trp – täckt pulpettak. Byggnaden inrymmer toalett och vaktmästarförråd.

Själva begravningsplatsen ligger högre än kyrkan, avskilt någon kilometer därifrån. Den är nästan helt skogomgärdad och härifrån bjuds inte riktigt samma utsikt. Kyrkogården inhägnas av ett svart glest stålrörsstaket, som i öster löper långt bort från befintliga gravar. En axel leder från bårhuset i norra delen mot söder och dalgången nedanför. Utmed axeln löper en bred grusad gång som delar sig i två framför bårhuset. Ut från mittgången strålar smalare rätvinkliga gångar som avgränsar kvarteren. I den sydöstra delen av kyrkogården finns äldre pampiga gravvårdar tillhöriga bönder i byn Skyttmon men det finns även flera låga trä- och järnkors. I norra delen finns en nyanlagd enkel minneslund och rader av moderna enkla stenvårdar. De äldsta gravarna är från början av 1900-talet och troligtvis är även bårhuset från samma tid.

Bårhuset är en vitmålad byggnad med svart trp-tak. Fasaderna täcks av fasspontpanel och en svart rombmönstrad dubbeldörr sitter på södra gaveln. Takkrönet ut mot kyrkogården är rikt utformat med svängda partier, krönt av ett kors och med en målad inskription ”Är kristus ditt liv är döden din vinning”. En vacker, flack trappa av skifferhällar leder upp till entrén. På gaveln mot norr sitter igensatta fönster. Anläggningen har en väldigt öppen karaktär med endast få träd och buskar. Björkar har planterats på strategiska punkter och kommer att med tiden mildra det något nakna intrycket.