Stäng fönster Ragunda kn, FORS PRÄSTBORD 1:3 FORS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården präglas av ett stort bestånd björkar som sommartid bildar en tät och lummig grönska. Gräsbevuxen markbeläggning dominerar avbruten av raka grusgångar. Kyrkogården avgränsas längs tre sidor av häckar, i norr och öster bestående av gran och i väster av löv. Slätputsade vita grindstolpar flankerar huvudstråken av grusgångarna och de fyra entréerna. Grindstolparnas placering antyder en uppdelning av kyrkogården i en inre och en yttre del. Stigporten med smidesgallergrindar är placerad i väster i den inre delen. Södra delen av kyrkogården ger ett mer varierat intryck med skiftningar i terrängen än norra delens mer striktare utformning. I den södra delen finns flest antal gravar med gravkvarter och många större gravstenar som delvis avgränsas av häckar. På kyrkogården finns två vackra gjutna vattenkar dekorerade med skepp på sidorna. Vatten tappas upp genom munnen på en fisk som sitter på karkanten. Platsen där Fors senmedeltida kyrka låg är markerad genom stenar i marken.

Klockstapeln som saknar motsvarighet i länet byggdes 1765 av Johan Edler d.ä. På en av tornets bjälkar återfinns han inskurna initialer. Klockstapeln hör till ett av de undantagsfall då Edler arbetade med byggnadsverksamhet. Fors var Edlers hemsocken och det var inte helt ovanligt att de mest kvalificerade och upptagna yrkesmännen önskade bygga en klockstapel vid kyrkan i hemsocknen. Den står placerad några tiotal meter sydost om kyrkan och ett tiotal meter nordost om platsen för den gamla kyrkan. Klockstapeln skiljer sig från de staplar med lökkupol som man vanligen brukar förknippa med Jämtland. Stolparna och kryssträvorna som i Jämtland vanligen var synliga är i Edlers version helt inbyggda. Istället för balusterdockor runt klockdäcket markeras avsnittet med gesimser över och under ljudluckorna.

Klockstapeln har en kvadratisk form med entré i väster. Den plåtbeslagna dörren sitter i en från fasaden utskjutande kupa krönt av tre klot. Byggnaden har en midja markerad av en list i höjd med dörrens övre del och nedanför lutar fasaden kraftigt utåt. Över listen reser sig ett rakt slutet parti som avslutas av en kraftigare gesims. I partiet mellan gesimsen och taklisten sitter på var vägg två par ljudluckor. Luckorna är målade som fönster med spröjs. Ovan taklisten följer ett karnissvängt tak krönt av en åttkantig lanternin med ett fönster på var sida. Lanterninen täcks av ett tvådelat svängt tak med italian emellan och en smidd spira med årtalet 1765. Väggarna är klädda med vitmålad locklistpanel och taken täcks av svart plåt. Klockstapeln har till övervägande del en sluten utformning med de öppna partierna i den övre delen. Den ger ett stadigt intryck med lättare former i det övre partiet.

Bårhuset ligger lite avsides i nordvästra delen av kyrkogården med huvudentréns dubbeldörrar vända ut mot anläggningen. Bårhuset som är uppfört i tegel med slätputsad vit fasad och svartmålad sockel är en stram och mycket enkel byggnad med tydliga moderna referenser. Utsmyckningen inskränker sig till grunda nischer kring fönster och dörrar samt en rustik utformning av dörrarna. Genom sin strikta symmetri och markerade sockel och takfot ansluter den ändå till kyrkobyggnaden. Två enkla träkors på var sida om sydsidans dörr förstärker intrycket av sakral byggnad. Byggnaden täcks av ett sadeltak klätt med svart plåt.