Stäng fönster Ragunda kn, STUGUBYN 5:16 STUGUNS NYA KYRKA

Beskrivning
Anläggningen är påfallande flack. Mellan vägen och kyrkan ligger den rödmålade och flera gånger flyttade och moderniserade sockenstugan, ursprungligen komministerbostad. I kyrkoområdets nordvästra del sträcker sig en länga timrade och rödmålade kyrkstallar under cementtegeltäckta sadeltak. Flera av stallarna har tagits i anspråk för vaktmästarlokaler. I sydvästra hörnet av anläggningen står en faluröd likvagnsbod. Liksom kyrkstallarna täcks den av unikt, lokalt slagna cementtegelpannor med inblandat falurödfärgspigment.

Parkeringar och vägar utanför det svarta nygotiska gjutjärnsstaketet som omger kyrkogården är belagda med grus. Kyrkogården har ett enkelt nät med välskötta, breda grusgångar. Gångarna går axialt från öppningarna i staketets luckor till kyrkans portar i väster och norr. Kyrkan ligger långt uppdragen mot söder på kyrkogården och det är norr- och västeringångarna som är huvudentréer.

Från kyrkstallarna löper en gång tvärs över kyrkogården upp för en trappa till en förhöjd och utvidgad del av kyrkogården med skogskyrkogårdskaraktär. Gravarna ligger här i gräsbevuxen tallmark och i östra kanten är en enkel minneslund anlagd i början av 1990-talet med en betongtrumma för blommor och vaser.

Kyrkogården är annars öppen, söder om kyrkan är den helt gräsbevuxen och här är glest med gravar, de som finns är moderna stenvårdar. Sydvästra hörnet har även äldre vårdar och här finns radavskiljande häckar.

På norra delen som såväl fysiskt som upplevelsemässigt dominerar kyrkogården, kantas mittgången av flera riktigt höga stenvårdar från tidigt 1900-tal, resta över förmögna storbönder. Runt de höga granitstenarna återfinns stora krattade gruskvarter varav flera är inhägnade av kedjor eller gjutjärnsstaket. Det förekommer även en gravkammare med en granitsarkofag ovan mark. Häckar och gräsytor kompletterar denna storslagna del av kyrkogården.

Intill skogskyrkogården finns en häckomgärdad del som innehåller ett stort antal anspråkslösa träkors från 1900-talet. Kontrasten till de samtida granitmonumenten är slående och visar på ett tydligt sätt de klasskillnader i bygden som växte under 1800-talets senare del.

Något öster om kyrkans kor står gravkapellet, en stilsäker byggnad i rik putsarkitektur som i dagsläget är illa medfaren. Kapellet har närmast kvadratisk plan och ett plåtavtäckt sadeltak. Gavelröstena är liksom den dubbla takfoten rikt artikulerade. På sidoväggarna finns stora putsade medaljonger. Dörromfattningens pilastrar bär upp ett rakt entablement krönt av en slags lunett och två kors. Trappan upp till den gavelplacerade entrén med mycket tidstypiska och vackra dörrar är av huggna granitblock. Trots att gravkapellet saknar fönster ger den rika ornamentiken och avfärgningen i två olika jordkulörer byggnaden en nästan lekfull karaktär.

Kapellet uppfördes 1884 sedan man två år tidigare beslutat att bygga en ny kyrka med kyrkogård och stakat ut dess läge.