Stäng fönster Helsingborg kn, HÄSSLUNDA 38:1 HÄSSLUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården kring kyrkan är av enkel karaktär. Större delen av norra sidan är grästäckt med enbart några få kvarvarande gravstenar. Mot väster och söder om kyrkan finns grusgravplatser kvar i större utsträckning även om stora delar av gravplatserna har grästäckts. Flertalet av gravplatserna kantas av sten men en del buxbomsomgärdade gravplatser finns också. I sydost finns ett nyanlagt lapidarium med gravstenar lagda längs sidorna av en grustäckt vall. På kyrkogården finns ett par äldre gravvårdar från 1800-talets mitt huggna i en särpräglad korsform och en del gravhällar. Kyrkogården omges av en blockstensmur i väster, hagtornshäck längs norra och östra sidan samt nätstängsel i söder. Blockstensmuren uppfördes omkring 1952 efter ritning av arkitekt Eiler Graebe. Ingångsgrinden i väster i form av en svartmålad järngrind från samma tid. En ingång finns också i kyrkogårdens sydöstra hörn med en äldre järngrind och grindpelare.
Byggnader på kyrkogården
Öster om kyrkan i utkanten av kyrkogården ligger ett bårhus ritat av Albert Svensson 1937. Bårhuset har putsade och vitmålade fasader, sadeltak täckt med tegel och en ingång inom en rundbågsformad murnisch.

Se även beskrivning av Hässlunda kyrkomiljö under Miljöer

A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600, Scania Halland Blekinge, Vol II, Akademisk forlag 1978.
Femton kyrkor i Skåne, en modell för kulturhistorisk värdering av kyrkobyggnader, Henrik Widmark, Rapport, Länsstyrelsen i Skåne.
Helsingborgs Historia del VIII:1 Landsbygden, Anna Christina Ulfsparre huvudred, Helsingborg 2010.
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Renovering och dränering av Hässlunda kyrka, Arkeologisk förundersökning, Jan Kockum, Rapport 2010:39, Sydsvensk arkeologi.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg och Ingrid Sjöström, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Skånes konsthistoria för medeltiden, C. G. Brunius, Lund 1850.