Stäng fönster Strömsund kn, ALANÄSET 1:180 ALANÄS KYRKA

Beskrivning
Platsen närmast kyrkan används inte för gravsättning. Området är gräsbevuxet med grusgångar och omgärdas av ett vitt staket. Huvudentrén är förlagd i norr genom grindstolpar i gult tegel och svarta järngrindar, en andra entré i samma utförande finns i söder. Björkar växer utspridda här och var. I nordväst breder begravningsplatsen ut sig ner mot vattnet, placerad något lägre än själva kyrkan. Det är en välordnad begravningsplats med gravstenar i raka rader, på sina ställen bildar låga häckar avgränsningar. Vattnet är ständigt närvarande och skymtar fram mellan träden. Anläggningen är sparsamt bevuxen med träd, främst björkar, men utanför tar en tätare växtlighet vid. Allra längst ut mot vattnet finns en vackert anlagd del av kyrkogården, gjord i halvrunda terrasser som vetter ut mot vattnet. En minneslund finns förlagd till denna del. Begravningsplatsen avgränsas dels av stenmur, dels av häckar och trästaket, återkommande är grindarna som har samma utseende som på anläggningen närmast kyrkan. Nedanför kyrkan i norr ligger en modern byggnad som hyser utrymmen för vaktmästare, redskapsbod och toaletter. Byggnaden är vit med svart plåttak.

Bårhuset ligger i sydöst utmed vägen upp till kyrkan. Det har en vacker placering på en liten utstickande landremsa omgiven av vattnet och det är lätt att förstå att valet föll på denna plats när den äldre kyrkan skulle byggas. Kyrkogården omgärdas av ett vitt enkelt trästaket med grindstolpar och grindar ut åt väster, utseendet på dessa delar är desamma som vid kyrkan. Mittför entrén till kyrkogården ligger bårhuset vid slutet av en lång rak grusgång. En trätrapp leder upp till en pardörr med fem speglar i varje dörrblad. Däröver sitter ett överljus med två rutor på höjden. Dörr och överljus sitter inom en vacker omfattning. I gavelröstet siter ett rundvälvt fönster med två tätspröjsade bågar. Fönstret har sin motsvarighet på motsatt gavel. Fasaderna i norr och söder har större rundvälvda fönster, i norr finns också en sidoentré genom en spegeldörr. Byggnaden täcks av ett spånklätt sadeltak krönt av en vindflöjel med årtalet 1930 i öster och ringkors i väster. Kyrkogården har en mindre tuktad karaktär än den vid nya kyrkan. Äldre gravstenar i sten omsluter bårhuset. På höjden ovanför syns nya kyrkans kordel. Kyrkogården är vacker i all sin anspråkslöshet och tillsammans med det enkla bårhuset utgör anläggningen en vacker miljö.