Stäng fönster Helsingborg kn, VÄLLUV 13:1 VÄLLUVS KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kyrkogården hade nästintill kvadratisk form och omgav kyrkan. Klockorna hängde fram till 1740 i en brädövertäckt klockstapel men dess placering är inte känd. Möjligen kan den ha ett samband med en stenläggning som påträffades söder om koret i samband med dräneringsarbeten på kyrkogården. Kyrkogården var på 1600-talet kringgärdad av en kallmur av gråsten med ingångar i alla väderstreck. Norra ingången hade dessutom en portbyggnad av korsvirke med välvda genomgångar. En kyrkolada fanns också på kyrkogården på 1600-talet möjligen i dess nordvästra hörn. En kyrkolada byggdes 1833 i samma hörn och byggnadsmaterial togs från det då rivna vapenhuset och från en gravhög norr om kyrkan. Kyrkogårdsmuren byggdes om 1837 med grindpelare och nya järngrindar. Norra muren gjordes om 1939 med nya grindar. År 1899 utvidgades kyrkogården mot söder på marken för byns fattig- och skolhus. Kyrkogården expanderade ytterligare mot söder 1953. Dagens kyrkogård sträcker i nord-sydlig riktning genom byn i hela dess längd. Kyrkogården omges av en putsad stenmur med tegelavtäckning och innanför muren finns en trädkrans. Stora delar av den äldsta delen av kyrkogården är grästäckt med singeltäckta gångar kring kyrkan och huvudstråk. Gravplatserna ligger tätt med många äldre karaktärsskapande gravvårdar på den gamla kyrkogårdsdelen. En del kanthäckar av buxbom finns kvar. Bland gravvårdar av kulturhistoriskt värde kan nämnas gravvården efter kyrkovärden John Olsson död 1843, av grå granit med formen av ett kors med rombisk fotplatta. Den nya kyrkogårdsdelen har en mer modern karaktär med gravplatserna ordnade i rader, låga gravvårdar och relativt små gravplatser. Den mellersta kyrkogårdsdelen har övervägande stora familjegravplatser med mycket stenramar och stora städsegröna buskar eller formklippta barrträd.

Byggnader på kyrkogården
Ett bårhus med pannrum i källaren ligger invid kyrkogårdsmuren väster om kyrkan. Bårhuset uppfördes 1939 och ritades av arkitekt Eiler Graebe. Bårhuset är murat av tegel med trappstegsgavlar, putsat och vitmålat och har tegeltäckt sadeltak.

Se även beskrivning av Välluvs kyrkomiljö under miljöer.

Källor
Kyrkor i Skåne, Luggude Härad, sydvästra delen, Sveriges kyrkor Konsthistoriskt inventarium häfte 96, Torsten Mårtensson, Stockholm, 1963.
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Landsbygden, Helsingborgs historia Del VIII:1, Red. Anna Christina Ulfsparre m.fl. 2010.