Stäng fönster Laholm kn, VEINGE PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. VEINGE KYRKA

Beskrivning
Veinge kyrka kringgärdas av en mur som utgörs av små, huggna, och fogade granitstenar mot norr. Uppe på muren står putsade fyrkantiga stolpar med smidesstaket mellan. I norra muren finns även en stigport med rundbågeformad öppning och plåtklätt, bandplåt) tak (svart) med kopparkula i toppen. I stigporten finns ett smidesgrindpar.
I övriga väderstreck finns en kallmurad, skalmur av gråsten av blandade storlekar. Med en grind i nordvästra hörnet och en annan rakt i väster. På insidan muren följer en trädrad (äldre träd i öster och unga träd av kastanj i norr). Träd kantar också den grusade gången från stigporten fram till kyrkan. Belysningen utgörs av svartmålade stolpar med runda kulor av klart glas i toppen.

Den gamla kyrkogården är nästan helt avvecklad, här återstår endast ett fåtal järnkors och gravvårdar med stenkant och grusfyllning. Tomten är gräsbevuxen med grusade huvudgångar. Ett bårhus med torvtak och fasader av betong, ligger i västra kyrkogårdsmuren, nordväst om kyrkan.

Nya kyrkogården ligger norr om kyrkan, på andra sidan vägen. Nya kyrkogården kringgärdas av en gjuten skalmur med runda fogade stenar och torv i överkant. En stigport av fogad sten med skiffertak (tälttak) ligger i södra muren. Kyrkogården är mycket trädrik, kvarteren är gräsbeuxna och gravvårdarna står i huvudsak i öst-västlig riktning. Även denna kyrkogård har en trädrad innanför kyrkogårdsmuren.

Parkeringen ligger framför stigporten till den nya kyrkogården.