Stäng fönster Varberg kn, ROLFSTORP 10:3 M.FL. ROLFSTORPS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger högt i landskapet. Väster om kyrkan finns ett område med kulle träd och buskar, en liten stig samt stentrappa. Samhället ligger väster om kyrkan. I öster precis utanför muren finns en hög med sten vilket kan vara rester av en äldre byggnad. Församlingshemmet ligger nere i byn vid vägen.

I öster utanför muren finns en kulle med stora ekar. Nere vid vägen finns en lång byggnadslänga, de gamla KYRKSTALLARNA. Grunden är av sten, fasaderna har en locklistpanel, målad i röd kulör, vitmålade gavlar och vindskivor. Taket är ett sadeltak täckt med ett modernt plåttegel i svart kulör. Hängränna och stuprör i svart plåt. Det finns 8 st pardörrar av trä med gångjärn. Den bakre delen av huset är sluttande.

Ett mindre rödmålat trähus, EKONOMIBYGGNAD, med locklistpanel finns upp i backen, närmare kyrkan. Den har äldre spröjsade fönsterbågar med spetsbågeformad överdel. Huset har en äldre trädörr täckt med pärlspåntspanel samt bandgångjärn. Grunden är även här av sten. Hängränna och stuprör av plåt. Modernt tegel i svart kulör.

KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad skalmur av natursten. I söder och öster är kyrkogården rundad i formen medan den är rak i norr och väster. Huvudingången, med smidesgrind och större spritputsade grindstolpar med kopparplåttak samt glob och kors, är placerad i det nordvästra hörnet. I norr finns även ett skyddsräcke av smidesjärn eftersom kyrkogården stupar brant nedåt.

Fram till kyrkan och runt kyrkan leder grusade gångar. Dessutom finns stenlagda gångar. Gravvårdarna är placerade från V-Ö, en del är s.k. singelgravar med naturstenskarm och grusfyllnad, dessutom finns äldre järnkors.

På kyrkogården finns planterade formklippta buskar. Dessutom finns svarta lyktstolpar i äldre modell med glaslyktor samt att det finns några moderna lyktstolpar. Även i söder och norr finns naturstenstrappor med svarta smidesräcken.

I väster finns ett senare uppfört BISÄTTNINGSRUM. Detta är byggt in i marken och har en murad hög omfattning, troligtvis av betong, pardörr av trä, målad i svart kulör med glasinfattning. Inne i rummet finns ett gult tegelgolv, väggarna är av gult tegel, taket är putsat, i väster finns ett altare av natursten.

En STIGPORT finns i sydost. Den är murad av sten och putsad i bruten vit kulör. Svarta plåt- och trägavlar. I mitten finns en rundbågeformad nisch med en enkeldörr, täckt med pärlspåntspanel, målad i svart kulör, enkelt handtag. Taket, ett sadeltak, är täckt med ett modernt svart glansigt tegel. En stentrappa finns framför stigporten.

Norr om kyrkan finns den nya kyrkogården som kringgärdas av en kallmurad skalmur. Här finns också smidesgrindar och i kvarteren finns grusade gångar. I öster, norr och delar i söder kantas kyrkogården av trädrader.

På den nya kyrkogården finns också en EKONOMIBYGGNAD med slätputsad vit fasad, samt övre del med lockpanel målad i brun kulör, sadeltak, pardörr med diagonal ställd panel som är målad i svart kulör.