Stäng fönster Varberg kn, SÄLLSTORP 16:1 SÄLLSTORPS KYRKA

Beskrivning
Sällstorps kyrkoanläggning avgränsas mot norr av en landsväg. Mot norr ligger även en parkering i form av en grusad plan, som en breddning av förbipasserande väg. På parkeringen finns en gårdspump. Intill kyrkan mot nordost ligger en äldre gård med boningshus och ekonomibyggnader, samt mot söder en fruktträdgård.

Kyrkan omges av en kyrkogård som har utvidgats mot söder. Runt den äldsta delen av kyrkogården löper en kallmurad stenmur av sedimentär bergart med flata hällar i toppen. I kyrkogårdsmuren finns öppningar med grindar, 1 st i NO, 1 st i N, 1 st i NV och en från V. Gravvårdarna ligger i huvudsak i Ö-V riktning inom den äldre kyrkogården. Gravvårdarna utgörs till stor del av äldre gravhällar. På den äldre delen finns parklyktor med bred stolpe och gult glas i kupan. Strax utanför den äldre kyrkogårdens sydöstra hörn ligger en byggnad med förrådsutrymmen och toalett.

Kyrkogården utvidgades mot söder 1975. Denna del av kyrkogården kringgärdas av en vintergrön häck, vilken även indelar kvarteren. Till den yngre kyrkogården i söder finns en grindförsedd öppning i muren från väster och en öppning utan grind från den äldre kyrkogården i norr. Grindarna hänger i stenstolpar med kulor i toppen. Från grindarna och runt kyrkan löper grusade gångar. Grus ligger även närmast kyrkans grund. På insidan av norra och västra muren växer en äldre trädrad.