Stäng fönster Varberg kn, ÅSBY 1:6 M.FL. ÅS KYRKA

Beskrivning
Ås kyrka ligger i anläggningens östra del. Kyrkotomtens mark är gräsbevuxen och ligger något upphöjd med kallmurade stödmurar av relativt flata stenar av sedimentär bergart. Innanför stödmuren växer en trädrad. De äldsta gravvårdarna ligger i anslutning till kyrkan, i samtliga väderstreck. Kvarteren avgränsas av häckbuskar. Gravvårdar med gravsten och en liten plantering med kantsten dominerar. Vid muren finns en del äldre gravstenar. Dränering är grävd runt kyrkan. Närmast grunden ligger grus med en låg stenkant mot gräsmattan. Runt kyrkan löper en stenlagd gång av svarta, flata hällar. I hörnen mellan långhus och torn samt mellan sakristia och korvägg finns planteringar. Planen framför västra entrén är asfalterad och sluttar mot väster och en entrégrind av smide, böjd överliggare och silverfärgade kulor på grindspjälorna, hängande i stenstolpar med stenkulor i topparna. Asfaltsgången fortsätter på västra kyrkogårdssidan mot församlingshemmets entré. Östra och västra kyrkogården genomskärs av infartsvägen från norr.

Även västra kyrkogårdens mark är gräsbevuxen och ligger upphöjd med kallmurade stödmurar och har en trädrad innanför. Kvarteren avgränsas av häckar som löper i nord-sydlig riktning. Gångarna är asfalterade och i västra änden ligger församlingshemmet från 1981 med rödmålad träfasad. Gravkapellet ligger i en slänt vid uppfarten till församlingshemmet och norra parkeringen och har en entréport mot norr. Fasaderna är putsade och vitmålade.

Söder om kyrkan, nedanför kyrkogårdstomten, ligger en asfalterad parkering kringgärdad av ett vitmålat staket. På parkeringen, väster om en stentrappa med 8 steg upp till kyrkogårdstomten, finns en liten toalettbyggnad. Sydväst om parkeringen ligger en rödfärgad ekonomibyggnad. En yngre, asfalterad parkering finns mellan den västra och nordvästra kyrkogården.

En utvidgning av Ås kyrkogård skedde 1991, norr om befintlig kyrkogård och parkeringsplats på västra sidan. Här ligger ett kyrkogårdsområde för kistgravkvarter och urnor. På gravvårdsområdet finns en skulptur föreställande en glob buren av en hand av svart smide. Även detta gravvårdsområde har stödmurar av sten, dock av en annan sort. Norra kyrkogården är gräsbevuxen och indelas av häckväxter. Kvartersgångarna är asfalterade och här finns parklyktor på svarta stolpar.