Stäng fönster Klippan kn, SILVÅKRA 3:18 KÄLLNA KYRKA

Beskrivning
Källna kyrka omges av en rektangulär kyrkogård, som anlades i samband med att kyrkan byggdes på 1870-talet. Kyrkogården har inte utvidgats sedan dess.

Kyrkogården omgärdas av en mur av huggna stenblock. I muren finns öppningar i väster mot landsvägen och besöksparkeringen, i söder mot sockenstugan och i öster mot den angränsande skogsdungen. Marken släntar upp mot muren i söder och norr. Huvudingången mot vägen är utformad med ett grindparti av svartmålat gjutjärn, monterat innanför murade stenstolpar. Från ingången leder en gång av betongplattor upp mot portalen till vapenhuset. Längs vägen står en rad av höga träd, och på den grästäckta kyrkogården finns en begränsad men varierad växtlighet av olika sorters barrträd, lövträd och buskar. Gravmaterialet är till stor del samlat på den norra sidan av kyrkan. Gravplatserna där är mestadels grusade med buxbomsomgärdning. De ligger i rader skilda av grusgångar och med blommor som rygg mellan vårdarna. Framför gravstenarna finns ibland en jordränna för enskild plantering, avskild med en stenkant mot gruset. Några äldre gravplatser skiljer ut sig; de ligger mer fritt placerade och har omgärdningar av sten eller järnstaket. Bland dessa märks t.ex. familjer ur släkten von Platen, som under en tid var ägare till gården Vettinge söder om Källna. Bland ättens grav-minnen märks bl.a. ett i gjutjärn efter Carl Johan von Platens familj. Det är överfört från den forna kyrkogården.

På södra sidan av kyrkogården finns bara ett fåtal gravar, spridda i glesa rader mellan träd och buskar. Gravarna står, med något enstaka undantag, fritt i gräset utan synlig omgärdning. En fin bearbetning har betongvården efter utvandraren Frank Gehlin, som enligt släktforskningen ska ha haft två blindtarmar! Vidare syns kyrkogårdens äldsta gravsten, en hög och smal skånsk kalkstenvård, från 1823. I sydväst finns ett lapidarium med stenar som står lutade mot kyrkogårdsmuren resp. ligger på grässlänten, och i östra delen en liten askgravplats. Den är utformad som en kvadrat, avgränsad med en stenkant och en yttre rad med betongplattor. Innanför kvadraten finns en jordkulle med plantering och några stenpelare. Lite mer avskilt ligger minneslunden, uppbyggd med en halvcirkel av träd och planteringar kring ett kors, en sittbänk och en ljushållare. Intill minneslunden finns en liten urngravplats med några liggande stenar i gräset.

Byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns inga byggnader utöver kyrkan. Bårhuset och församlingshemmet, som ligger i direkt anslutning till kyrkogården, är beskrivna under ”kyrkomiljön”.

Se även beskrivning av Källna kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015
Källna kyrka- antikvarisk förundersökning, Lotta Eriksson och Helena Nilsson, Region-museet Kristianstad, rapport 2007:13
Källna kyrka- invändig restaurering, Heikki Ranta, Regionmuseet Kristianstad, rapport 2009:92
Underhållsplan för Källna kyrka 2007-08-27, Restaurator, Malmö, 2007