Stäng fönster Helsingborg kn, KROPP 8:1 KROPPS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av en stor kyrkogård som har utökats mot väster och norr. Den äldsta delen av kyrkogården kring kyrkan består av en höjdplatå med branta sluttningar i väster och norr och höga stödmurar i öster och söder. Ingen mur eller begränsningshäck finns mellan den gamla kyrkogårdsdelen och de nya i väster och norr. De nya delarna begränsas av stenmurar i söder, väster och norr och innanför stenmuren finns en trädkrans. På gamla kyrkogårdsdelen finns enstaka spridda träd, möjligen del av en äldre trädkrans.

I södra mursträckningen finns en öppning i muren med en hög trappa upp till kyrkogården och en järngrind från 1838. En ingång med järngrind finns också i östra muren från prästgården. Väster och norr om kyrkan leder höga trappor ned till de lägre kyrkogårdsdelarna. En tillgängliganpassad gång finns också på västra sidan.

Gravplatserna på den äldsta kyrkogårdsdelen ligger tätt och nära inpå kyrkan och består av grusgravplatser med många äldre karaktärskapande gravvårdar. Enstaka grästäckta gravplatser ligger insprängda mellan grusgravarna. Gravplatserna begränsas i stor utsträckning av stenramar medan buxbom är ovanligt. En del formklippta barrträd finns på kyrkogården som i övrigt har sparsamt med växtlighet. Nordost om kyrkan finns ett område med urngravar kringgärdat av en klippt idegranshäck. Nordväst om kyrkan finns en större familjegravplats tillhörande familjen Bennet. Gravplatsen inramas av stenpelare med järnkätting och merparten av gravvårdarna är av sten krönta av höga stenkors. De nya kyrkogårdsdelarna har få bevarade gravplatser och stora områden är grästäckta. På den västra kyrkogården finns ett lapidarium nedanför slänten där återlämnade gravvårdar står uppställda. Nedanför den norra sluttningen på norra kyrkogårdsdelen finns en relativt ny minneslund. Minneslunden har U-formad plan med rabatter kantade med byasten.

Inga byggnader finns på kyrkogården men en ekonomibyggnad finns i form av en äldre gårdslänga nordost om kyrkogården.

Se även beskrivning av Kropps kyrkomiljö under Miljöer.

Källor
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Landsbygden, Helsingborgs historia Del VIII:1, Red. Anna Christina Ulfsparre m.fl. 2010.
Skåne, Landskapets kyrkor, Red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, M. Dahlberg, K. Franzén, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Underhållsplan för Kropps kyrka, ItArk arkitektkontor AB, 2005.