Stäng fönster Hedemora kn, HEDEMORA PRÄSTGÅRD 2:1 HEDEMORA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård i flera delar med en kyrka samt tre gravkapell.

Den omfattande kyrkogården har tillkommit i flera etapper. Den äldsta delen är anlagd kring kyrkan; med mindre ytor i norr och öster samt en större i söder.

Till den äldre delen av kyrkogården hör tre gravkapell från 1700-talets andra hälft som är för-lagda söder om kyrkan. Ett av dessa är infällt i kyrkogårdens västra mur med en gavel mot gatan, ett annat är i östra muren medan det tredje är fristående. Kapellen har vitputsade fasa-der under plåttak. I den äldre delen av kyrkogården finns mindre kvarter med numera sällsynta s.k. sandgravar.

Kyrkogården utvidgades mot söder i början av 1900-talet. År 1908 kompletterades den nya kyrkogården med ett gravkapell uppfört efter ritningar av stadskassör C.J. Carlsson, som även svarade för ritningarna till församlingshemmet. Kapellet är en vitputsad korsbyggnad krönt med hög kupol som i sin tur bär lanternin. Ytterligare utvidgningar har genomförts, bl.a. öster om den östra muren där även ekonomibyggnader har uppförts.

Det är troligt att kyrkogårdens nuvarande inhägnad har tillkommit kort efter utvidgningen i början av 1900-talet, eftersom inhägnaden har samma utformning. Den består av en oputsad grundmur av natursten påbyggd med vitputsade pelare och med smidesstaket mellan dessa. Muren och pelarna är täckta med plåt. Vissa pelare bär förgyllda klot och huvudingången framför kyrkans västra portal har högre pelare som bär rikt utsmyckade grindar av smide.