Stäng fönster Landskrona kn, NEDRA GLUMSLÖV 29:1 GLUMSLÖV KYRKA

Beskrivning
Den äldsta delen av kyrkogården var liten, hade en rektangulär form och omgav kyrkan som är placerad i kyrkogårdens västra del. 1862 utökades kyrkogården åt norr med en smal remsa och 1920 ytterligare åt norr med en triangelformad markbit. Därefter fanns planer på att utöka kyrkogården åt söder 1945, men arkeologiska fynd fördröjde länge anläggandet. Här hittades flera föremål från vikingatid till 1500-tal. Det dröjde till 1980 innan den nya södra utvidgningen invigdes. Här anlades minneslund och 2010 en askgravlund.

Kyrkogården omges av fogade gråstensmurar, bokhäckar och lindar. Mot söder är muren en stödmur eftersom kyrkan ligger på en svag sluttning. Lindarna är hamlade på äldre delen och friväxande på nya delen. Gångarna är mestadels av singel, men även av gatsten och nylagda grå byastensplattor. På gamla kyrkogården på södra sidan finns flera högresta stenar av diabas från omkring sekelskiftet 1800/1900 i form av bl. a obelisker. Kyrkogården är öppen utan träd men med flera vintergröna buskar på gravarna. Gravplatserna är enligt sent 1800-tals ideal omgärdade av buxbom och täckta av singel. Lantbrukare är den vanligaste titeln på stenarna men även ett flertal skeppare finns som visar på läget nära kusten. Poeten Gabriel Jönsson vilar på Glumslöv kyrkogård. På hans gravsten står ”Själv sjöng jag blott en liten stund. Sjung för mig evigt Öresund! ”Längs häcken mot väster står en rad med återlämnade stenar.
Lindar och en stor kastanj växer mellan nya och gamla kyrkogården. Nya kyrkogården har gravar placerade längs vintergröna rygghäckar. Stenarna, låga och horisontella utan titlar är placerade i gräs med en liten planteringsyta framför. Minneslunden innehåller bl. a ett vattenspel och är inramad av vintergröna häckar och en mur. I minneslunden är en sten med skålgropar placerad som hittades vid den arkeologiska utgrävningen av den utvidgade kyrkogården. Askgravlunden är en rektangulär sten med namnbrickor utformade som löv.

Byggnader på kyrkotomten
Ett bårhus finns i nordöstra delen av kyrkogården. Huset har vitputsade fasader och trappstegsgavlar. Tak och tinnar är belagda med röda tegelpannor.

Se även beskrivning av Glumslövs kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012